Pošlji prijateljuNazajDomov

ponedeljek, 25. september 2017

Najdi na Divi


"Jesen je zadnji in najočarljivejši nasmeh leta." ~William Cullen Bryant

Moj arhiv


Moji zadnji blogi


Prijatelji


ponedeljek, 02. april 2007

Virtual life, real money...and lots of it!!!Anshe Chung je milijonarka. V ameriških dolarjih seveda. Je lastnica ogromnih posestev, nepremičnin, nakupovalnih centrov, blagovnih znamk in borznih portfelijev. Obogatela je s podjetjem za prodajo in gradnjo nepremičnin. Vendar Anshe ni navadna milijonarka. Anshe nima rojstnega lista, stalnega naslova in davčne številke. Ni ji treba vsak dan vstati, iti spat, jesti, celo lulati ne. Anshe sploh ne obstaja, kljub temu pa še kako obstaja njeno bogastvo.

Anshe Chung ni resnična, je le avatar oz. internetni lik Ailin Graef, učiteljice kitajskega porekla, ki živi v Frankfurtu v Nemčiji in v internetni igrici, ki posnema realni svet, imenovani Second Life, uporablja podobo in ime Anshe Chung. Ustanovitelj Second Life-a je podjetje Linden Lab iz San Francisca v ZDA. Premoženje Anshe se pravzaprav meri v Linden dolarjih, ki so uradno plačilno sredstvo znotraj Second Life-a. Mogoče jih je pretvoriti v realne ameriške dolarje po tečaju 1:300 in ker samo njeno premoženje v Linden dolarjih znaša nekaj milijonov, zaradi katerih se je je prijel vzdevek Rockefeller Second Life-a.

Zgodba o njenem bogastvu se začne z mizrnim začetnim vložkom 9,95 ameriških dolarjev, ki so se v obdobju dveh let in pol, odkar Anshe „živi“ znotraj Second Life-a, spremenili v več kot milijon ameriških zelencev. Tistih tapravih! Anshe/Ailin je začela z nakupi manjiših virtualnih nepremičnin, ki jih je nato razdelila na več delov. Te posamezne dele je dogradila, jih tematsko arhitekturno uredila in oddala v najem ali jih prodala. Njeno delovanje se je od takrat razširilo, do te mere, da je skupaj s možem Guntramom Graefom ustanovila podjetje Anshe Chung Studios, ki se nahaja v Wuhanu na Kitajskem in zaposluje 50 ljudi. Ocena njenega premoženja pa ne obsega realnega premoženja, ki ga ima v tem podjetju. Prav tako ne obsega premoženja, ki ga pridobiva v drugih podobnih internetnih 3D svetovih, kot so IMVU, There in Entropia Universe.

Anshe je tako postala prva internetna oseba, ki je dosegla vrednost premoženja, večjo od milijona dolarjev, izključno na podlagi dohodkov v virtualnem svetu. Noro a? Anshe seveda ni edina, ki je realno obogatela v virtualnem svetu, poleg nje je še stalno naraščajoče število avatarjev(oz. Njihovih lastnikov), ki zelo dobro služijo s prodajo virtualnih oblačil, igric ali animacij poljubljanja in objemanja znotraj Second Life-a. In pri vsem tem se postavlja poglavitno vprašanje, kako je mogoče, da so Anshe in ostali avatarji, pri prodaji svojih virtualnih dobrin tako zelo uspešni? Vendarle gre za stvari, ki niso materialne in od katerih edina korist je, da jih vidiš na ekranu svojega računalnika. Ali ni čudno, da so ljudje pripravljeni plačevati za to, da imajo njihovi avatarji kje spati, kaj obleči in da se lahko objemajo ter igrajo igrice z drugimi avatarji, ko pa je vse to le skupek pikic na monitorju? In za ta skupek pikic morajo nekateri prekleto težko garati v resničnem življenju! Ali bi vi plačevali za takšne stvari?

Bolj kot razmišljam in spremljam te stvari, bolj se mi vse skupaj zdi bizarno. Saj je po eni strani dobro, da se odpirajo nove poslovne priložnosti in da se formirajo tudi take internetne skupnosti, pa vendar se sprašujem, če to vodi v čas, ko bomo večino svojega življenja preživeli virtualno, realno bomo še samo spali, jedli in iztrebljali...

 Viri:

http://www.businessweek.com/magazine/content/06_18/b3982001.htm?chan=search,

http://www.anshechung.com/include/press/press_release251106.html

http://www.businessweek.com/the_thread/techbeat/archives/2006/11/second_lifes_fi.html?chan=search

objavil(-a): BlackMagicWoman ob 00:51 komentarjev (1) ogledov: 28


Komentarji:


29.11.2009 ob 20:48 | Disha:)
Omg, bolno, bežim v hribe...Smile

Blog 10+ Smilena vrh strani

2006 - 2012 Diva.si. Vse pravice pridržane | splošni pogoji | kolofon | zemljevid strani