Pošlji prijateljuNazajDomov

četrtek, 19. oktober 2017

Art kava

avtor: Filipa Novak | vir: Diva | foto: Thinkstock | 15.09.2011 | komentarjev: 2
"Art kava" je tista čudovita kavica, ki ti jo postrežejo s sličico na gladini. Je popolnoma drugačna od navadne kave, saj poleg kofeina vsebuje tudi ljubezen in pozornost tistega, ki jo je skuhal.


Naj najprej nekaj pojasnim: ne reče se ekspreso, temveč espresso! Razumeš? To sicer nima nima skoraj nobene veze z "art kavo," mi gre pa blazno na živce, ko slišim kakšnega pametnjakoviča v lokalu naročati eKspreso. Ugh.

Za "art kavo" najprej potrebuješ skodelico espressa (ha!) in vrček spenjenega mleka. Za risanje kavnih podob obstaja več načinov:

VLIVANJE
Risanja z vlivanjem mleka v kavo se poslužujejo le največji mojstri te kavne umetnosti, saj traja kar nekaj časa, preden se ti roka toliko izuri, da s curkom mleka iz kave izvabiš željeno podobo v skodelici. Pri tem je pomembno, da je kava v skodelici ravno prav kremna in mleko ravno prav žametno spenjeno. Mnogi navdušenci obupajo že na tem koraku. Skrivnost uspeha je enostavna: vaja dela mojstra! Najlažje ti bo uspelo, če mleko vlivaš iz kovinskega vrčka z ozkim "kljunčkom".

Slika         Slika

RISANJE
Vzorček na gladini kavice lahko narišeš z zobotrebcem ali čem podobnim. Da bi ti uspelo kar najlepše poskrbi, da bo kava v skodelici lepo kremna in dopolnjena s čudovito spenjenim mlekom, ki ga vanjo previdno vliješ tako, da je gladina napitka pred začetkom ustvarjanja enakomerno bela.
Z zobotrebcem nariši nanjo željeni vzorček tako, da ga pototopiš skozi peno in rišeš po gladini s kavo, ki priteka izpod nje.

Načinov za risanje je kar nekaj. Meni je posebno všeč tale, pri katerem nastane v skodelici 5 srčkov. Tako enostavno je! Uporabiš lahko tudi čokoladni preliv, s katerim ustvariš dih jemajoče cvetove.

Slika

MODELČKI
Če ti umetnost prav zares ne gre od rok, ni treba takoj obupati. Kupiš lahko šablone, s katerimi na gladini kave lahko narišeš čisto in popolnoma vse. Šablono enostavno položiš na skodelico in čeznjo potreseš kakav v prahu.

Slika         Slika


Komentarji:


15.09.2011 | katilayn
Ravno pravšnji nasveti za mojega lubija, ki je naravnost "živi" za to, da nekoga osreči s svojo kavico - obožuje "kavno estetiko" Very Happy


02.11.2011 | missKris
Male sladkosti, ki še dodatno popestrijo prijeten obred ... Smile A mogoče kdo ve, kje se da kupit te šablone za art kavo?
na vrh strani

2006 - 2012 Diva.si. Vse pravice pridržane | splošni pogoji | kolofon | zemljevid strani