Pošlji prijateljuNazajDomov

sobota, 01. november 2014

Marelični cmoki in marelična marmelada

avtor: Diva | vir: Diva | foto: Diva | 22.08.2009 | komentarjev: 2 | ogledov: 63
Zaradi intenzivne kisline so marelice idealne za kuhanje marmelade, pa tudi kot priloga k divjačini, piščancu ali jedem s curryjem. Zelo okusne so tudi v kompotu ali kot nadev za kolače.


MARELIČNI CMOKI IZ SKUTNEGA TESTA

Sestavine

- 12 marelic
- 14 dag ostre moke
- 25 dag skute
- 4 dag masla
- malo soli
- 1 rumenjak
- 12 kock sladkorja

Postopek
Dobro pregnetemo skuto, rumenjak, moko, maslo in sol. Testo zavijemo v folijo in damo za 1/2 ure v hladilnik. Iz testa napravimo valj, ga razdelimo na 12 kosov in oblikujemo 12 cmokov. V vsakega damo marelico in kocko ali žličko sladkorja.
Kuhamo jih v slanem kropu 6-9 minut. Nato jih na krožniku pokapamo s stopljenim maslom in drobtinicami.

Slika          Slika

MARELIČNA MARMELADA

Sestavine

- 10 kg marelic
- 2 kg sladkorja
- 1 kg želirnega sladkorja 1:1
- 1 vrečka gelfixa
- 2 limoni
- rum (po želji)
- kozarčki

Postopek
Marelice operemo in izkoščičimo. Damo jih v primerno veliko posodo in kuhamo na počasnem ognju. Stalno mešamo.
Ko zavre, postopoma dodajamo sladkor, na koncu pa še gelfix, limonin sok in rum. Marmelado prepasiramo s pasirko (da se odstrani olupek) in še vročo vlijemo v ogrete kozarčke, ki jih takoj zapremo. Kozarčke pokrijemo z brisačo in počasi ohladimo.


Komentarji:


22.08.2009 | ursabutara
Mmmmmmmm, kako bi cmoke jedla Very Happy


01.09.2009 | beebo
jh, cmoki so pa stokrat boljši krompirjevi




na vrh strani

2006 - 2012 Diva.si. Vse pravice pridržane | splošni pogoji | kolofon | zemljevid strani