Pošlji prijateljuNazajDomov

četrtek, 19. oktober 2017

Uši na pohodu!

avtor: Mirjana R. | vir: Diva | foto: Diva | 14.10.2009 | komentarjev: 3 | ogledov: 66
Vsako leto ista pesem: Na oglasni deski vrtca in šole nas velike črke opozarjajo „Pojavile so se uši"...In potem to obvestilo kar obvisi, vse tja do konca šolskega leta. Načeloma drži - s to nadlogo se srečamo ne glede na letni čas in povsod, kjer tiščimo skupaj glave.


O ušeh kroži kar nekaj zmotnih mnenj, so neke vrste tabu in posmehljiva tema. Pri otrocih, katerih so se pojavile uši, pomislimo takoj na slabo osebno higieno in čudne starše. Vedite, dobiti uši ni sramotno in doleti tudi najbolj čiste glave. Vsak tretji otrok se vsaj enkrat sreča z ušmi.

Na srečo uši ne prenašajo bolezni. Pomembno je, da uši vsi gostitelji čim hitreje odpravijo, saj s tem preprečimo nadaljnje širjenje. Zato je dobro vedeti nekaj o razmnoževanju, prenašanju in odpravljanju uši.

Uši so zelo pohlepne krvosese. Na vsake dve do tri ure potisnejo svoje sesalo v človeško glavo. Pri tem pustijo v koži nekaj sline, ki prepreči da bi se kri strdila. Zato tako močno srbi, ko nas napadejo uši! Po vsakem takšnem obroku dnevno zleže spolno dozorela odrasla uš štiri do deset jajčec, iz katerih se po osmih do desetih dneh izležejo ličinke. Po devetih do desetih dneh odrastejo v uši. Ostanejo pa trdovratne in v vodi netopne prazne ovojnice gnid, ki se na lase močno zlepijo.

Dosežejo maksimalno velikost 3 mm, ne morejo leteti in ne skakati. Se pa zelo hitro plazijo in če se glava dotakne glave z ušmi, se te kar preselijo. Bolj izjema kot pravilo pa je, da bi se uši prenašale preko pokrival, vzglavnikov ali plišastih igrač. Tudi domače živali niso prenašalci, saj uši nanje ne gredo.

Slika           Slika

Znaki napada uši
Če vas začne močno srbeti glava, lahko začnete sumiti na uši. V lekarni lahko kupite glavnik za izčesavanje uši. To je že dolga leta uveljavljen poseben glavnik. Skrbno morate prečesati pramen za pramenom vse od lasišča do konic. Lase zmočite in vmasirate balzam, ki ušem onemogoči večje premikanje. Rezultate vidimo, ko glavnik obrišemo v kuhinjsko brisačo ali krpo. Srečamo lahko že uši, pa tudi še ličinke in gnide.

Znebili se jih bomo le, če bomo uporabili sredstvo za odpravo uši in lase skrbno prečesali. O uspehu pa odloča tudi pravilna uporaba. Po prvem nanosu sredstva proti ušem se lahko tudi še čez nekaj dni izležejo ličinke.

Od enajstega dneva naprej so že toliko razvite, da samice lahko odložijo jajčeca. Da bi ta cikel prekinili, mora osem do deset dni po prvi kuri slediti še druga. Vsake štiri dni je treba lase tudi skrtačiti, da odstranite morebitne izležene ličinke.

Ne zavedamo pa se nečesa: Ko ste pri svojem otroku odkrili uši, lahko izhajate iz tega, da so uši že zdavnaj napadle njihove prijatelje. Če ta napadeni ne bo posredoval, je bil ves trud zaman. Pomaga le to, da sporočite prijateljem vašega otroka, sošolcem ali v vrtcu, da so vas obiskale uši. Naj vas ne bo sram, uši gredo tja, kjer jim je lepo!


Komentarji:


15.10.2009 | Christel
nč kej divastičen intervju


16.10.2009 |
Res je...mojsa dva še sicer nista imela, poznam pa kar nekaj primerov, ko otroci prinesejo domov. Na srečo imam fantka, ki imata res čist na kratko pristrižene lase...ampak da imam punčko, z dolgimi, gostimi, skodranimi lasmi...ojej groza! Mašinca in čupa dol!


16.10.2009 |
Res je...moja dva še sicer nista imela, poznam pa kar nekaj primerov, ko otroci prinesejo domov. Na srečo imam fantka, ki imata res čist na kratko pristrižene lase...ampak da imam punčko, z dolgimi, gostimi, skodranimi lasmi...ojej groza! Mašinca in čupa dol!
na vrh strani

2006 - 2012 Diva.si. Vse pravice pridržane | splošni pogoji | kolofon | zemljevid strani