Pošlji prijateljuNazajDomov

ponedeljek, 25. september 2017

Beneški karneval

avtor: Diva | vir: Collegium | foto: Collegium | 27.01.2009 | ogledov: 58
Maskiranje je zelo star običaj; prva slika o tem vsesplošnem početju namreč sega kar dvajset tisoč let nazaj.


V Benetkah, enem najlepših evropskih mest, pa je bila, sicer mnogo let kasneje, v 13. stoletju, nošnja mask okoli posta že nekaj popolnoma vsakdanjega. Tradicionalno naj bi obdobje 40 dni Lenta (rimsko- katoliškega praznika) zaznamovalo žalostno odrekanje, post ter abstinenco od sadja, jajc, mesa in mlečnih proizvodov.

Slika
Prvi karneval je bil organiziran leta 1268, zapisi namreč kažejo na to, da so takrat zamaskirani moški nič hudega sluteče ženske obmetavali z jajci.. Prednosti nošenja mask so tako kaj kmalu spoznali vsi, višji in nižji sloji. Skozi leta je tako prihajalo do številnih kriminalnih dejanj, prepovedanih ljubimkanj, zamenjav vlog itd. V maske so se šemili tudi duhovniki in nune, da so si lahko privoščili sladke radosti., varno skriti pred očmi javnosti. Prve prepovedi nošenja mask so se tako kmalu začele, saj so oblasti želele povrniti moralno vedenje Benečanov.

Slika
Dejstvo, da je bil karneval v zgodovini tolikokrat prepovedan, tudi s strani Napoleona in fašistov v 30. letih 20. stoletja, mu daje prav poseben ugled. Kljub zatiranju so karneval ponovno oživili leta 1980. Tako je vsako leto, tudi za nas, navadne smrtnike, v Benetkah kaj videti.

Slika
Številne bogato okrašene maske, posledica domišljije ljudi z vseh vetrov so gotovo vredne ogleda. Sicer pa...pust dovoli marsikatero razigranost in neumnost, zakaj je ne bi ušpičili skupaj, varno zamaskirani, tam na veličastnem beneškem Markovem trgu?

Največja agencija za mlade namreč že vrsto let organizira izlete na ta karneval, kjer je gotovo kaj videti!

Obiščite njihovo internetno stran in se prepričajte sami!
na vrh strani

2006 - 2012 Diva.si. Vse pravice pridržane | splošni pogoji | kolofon | zemljevid strani