Pošlji prijateljuNazajDomov

četrtek, 19. oktober 2017

Ples velikega mojstra

avtor: Vanja Arhnaver | vir: Diva | foto: Diva | 19.10.2009 | ogledov: 42
Ples je umetnost, šport, zabava in govorica telesa, ki se izraža skozi ritem glasbe. Pri plesu vsak plesalec razvije svoj osebni stil. Tehnika plesnega giba je eno, interpretacija pa drugo.


Plesalci znotraj posameznih okvirov plesnih zvrsti na podlagi tehničnega znanja, talenta ter domišljije širijo polje interpretacije in ustvarjajo vedno nove različice plesnih gibov, s katerimi nam pripovedujejo zgodbe ter izražajo različna čustva. Dobri plesalci pa v celoten paket plesne izvedbe vlijejo tudi svojo dušo. Eden takšnih je bil Michael Jackson.

Kreativnost, inovativnost, tehnična podkovanost, dovršenost in fantastična izvedba so prepoznavne lastnosti plesnega stila Michaela Jacksona, s katerimi je prevzel množice gledalcev po vsem svetu, njegovi plesni gibi pa so navdihnili številne generacije plesalcev. Veliko prelomnico v karieri Michaela Jacksona ter glasbenem svetu sploh pomeni izid albuma Thriller, za katerega je Jackson kasneje prejel 8 grammyjev. Album je izšel 30. novembra 1982. Na njem je bila tudi pesem Billie Jean, s katero je leta 1983, natančneje 25. marca, Michael Jackson nastopil na Motown 25: Yesterday, Today, Forever. Množica je ponorela, ko je premierno izvajal svoj moonwalk, iluzoričen prikaz hoje po luni. Moonwalk so sicer poznali že prej, populariziral pa ga je Michael Jackson, ki je gib dodelal, izpilil do popolnosti ter ga tako na nek način naredil za svojega (hodil je naprej, pri tem pa se je skrivnostno gibal nazaj). Nastop na 25. obletnici Motown Records je bil pravzaprav uradna napoved prihoda velike plesne in pevske zvezde ter izstrelitev Michaela Jacksona med pop ikone.

SlikaZa pesem Thriller na istoimenskem albumu je Jackson posnel legendarni 14-minutni videospot, ki velja za kulturni in glasbeni mejnik. Videospot je bil za Michaela Jacksona umetniška forma ter promocijsko sredstvo. Ob prisotnosti zgodbe, posebnih efektov, kasneje pa tudi ob pogostem nastopanju znanih osebnosti je lansiral še prepoznavno plesno koreografijo. Tako so vsi plesalci, ljubitelji plesa in glasbe Michaela Jacksona posnemali oziroma znali plesati thriller dance. V videospotu za pesem Smooth Criminal je ob ponovno odlični plesni predstavitvi navdušil s 45-stopinjskim odklonom, s katerim je dajal vtis kljubovanja gravitacijski sili (antigravity lean). Gre za nagib naprej s pomočjo posebnih vpreg, žic in magnetov. Kasneje so pogruntavščino patentirali ter jo uporabljali za nastope v živo; izdelali so posebne čevlje, ki so zdrsnili v nekakšne kline, kateri so se dvignili s površine odra, imeli pa so še obroče okrog gležnjev. Velik uspeh je požel videospot za pesem Bad, ki ga je režiral veliki Martin Scorsese, v njem nastopa tudi Wesley Snipes, plesni del pa vključuje prvine borilnih veščin. Sledili so številni drugi, v plesnem smislu prav tako dodelani in z Jacksonovim stilom začinjeni videospoti. Moonwalk, robot, thriller dance, antigravity lean ali pa navidezno povsem preprosti gibi (gibanje bokov, zapestja), pravzaprav nekakšni plesni drobci, s katerimi je Michael Jackson znal ustvariti mojstrovino. Klobuk dol. Bil je veliki plesni mojster.

Znamenita koreografija iz videospota Thriller je okužila zemeljsko oblo že v osemdesetih letih. Plesalci in plesalke so kopirali plesne korake plešočih pošasti iz omare oziroma živih mrtvecev, ki so še danes velikokrat inspiracija sodobnim koreografom. Thriller dance so plesali celo filipinski zaporniki ter 13.957 ljudi v Mehiki. Mogoče bi lahko tudi na slovenskih ulicah poleg četvorke plesali Jacksonov thriller dance.
na vrh strani

2006 - 2012 Diva.si. Vse pravice pridržane | splošni pogoji | kolofon | zemljevid strani