Pošlji prijateljuNazajDomov

četrtek, 19. oktober 2017

Podpirajte otroka pri športu

avtor: Robert Fras | vir: Diva | foto: Thinkstock | 04.09.2011
Kaj narediti, ko otrok izrazi željo, da bi se pričel ukvarjati z določenim športom? Ali naj svojega otroka vzpodbujam in mu pomagam, ali naj ga raje preusmerim v druge interesne dejavnosti?


To je vprašanje, ki si ga verjetno zastavi veliko staršev, ko jih otrok proseče pogleda in izrazi željo, da bi pričel trenirati nek šport. Lahko se je nad določenim športom navdušil med gledanjem televizije, določenega vzornika, oziroma ga nad športom navduši s svojimi zgodbami sošolec ali prijatelj, ki se s tem aktivno ukvarja. Če otrok sam izrazi željo po ukvarjanju s kakšnim športom, potem je to veliko bolje, kot če ga k temu prepričajo ali celo silijo starši - otroci namreč morajo uživati, se zabavati in biti navdušeni nad športom. Da ne bo pomote: usmerjanje in spodbujanje otroka k športu je dobrodošlo in zaželeno, nenehno prepričevanje in siljenje pa je nekaj povsem drugega.

Slika        Slika

Prav tako je nesprejemljivo, da starši, ki niso uspeli v športni karieri, na vsak način to skušajo "popraviti" tako, da v šport silijo svojega otroka in pričakujejo, da bo njihov potomec postal vrhunski športnik ter bajno zaslužil. Takšno razmišljanje je povsem zgrešeno, saj se starši ne zavedajo, da s svojim početjem le škodujejo otroku, ki mora biti otrok ter uživati pri tem, kar počne. Če bo vztrajal pri nekem športu in kasneje postal vrhunski športnik, toliko bolje, a to ne sme biti glavni motiv. Zanimivo: kot športni novinar sem opravil kar nekaj intervjujev z mladimi, nadobudnimi športniki, ki so na vprašanje, zakaj so se pričeli ukvarjati z določenim športom, odgovorili da zato, ker se je z njim ukvarjal eden izmed staršev in so se ob gledanju tega športa navdušili. To dokazuje, da so lahko tudi starši dobra vzpodbuda in motivacija svojim otrokom, če seveda ne silijo v njih.

Slika         Slika

Če torej vaš otrok izrazi namen ali željo, da bi se pričel ukvarjati s kakšnim športom, ga podprite, obenem pa mu postavite kakšen pogoj; da zaradi tega ne sme trpeti uspeh v šoli, da mora biti njegova soba pospravljena, itd. Če opazite, da je šport, ki si ga je izbral, popolnoma neprimeren zanj, ga usmerite v drug šport, toda previdno. Saj veste, da otroci včasih namerno ne poslušajo staršev, čeprav imajo ti prav.

Otrok bo pri treniranju določenega športa razvil gibalno motoriko in poskrbel za telesno aktivnost (prekomerna teža pri otrocih je danes že zaskrbljujoča), nekatere raziskave pa kažejo, da se ob ukvarjanju s športom krepijo tudi umske sposobnosti. Otrok se bo pri športu naučil razporediti svoj čas, spoznal bo precej prijateljev. Če se bo ukvarjal z ekipnim športom, bo razvil pripadnost skupini in se naučil sodelovati. Porazi so sestavni del športa, zato se jih bo - tudi z vašo pomočjo - naučil sprejemati in se spoprijemati s pritiskom, hkrati pa bo razvil odločnost, samozavest, ambicioznost in nekatere druge lastnosti, ki mu bodo prišle še kako prav pozneje v življenju.

Slika         Slika

Trening nekaterih športov (denimo košarke, nogometa) so bolj ugodni, spet drugi so bistveno dražji, a morate se zavedati, da dajete denar za nekaj koristnega. Investicija v trening športa je neprimerljivo bolj koristna od kupovanja sladkarij in reči, ki jih niti ne potrebujejo. A zavedajte se, da boste morali svojega otroka pogosto peljati na treninge in tekme. Če je le možno, si vzemite čas in si oglejte njegove tekme, ga hvalite in vzpodbujajte, prav tako pa se skušajte pozanimati vsaj o osnovah tega športa. S tem ga boste dodatno motivirali in pokazali, da ga zares podpirate. Pri vsakem športu so prisotne poškodbe, a naj vas to ne prestraši in odvrne od tega, da ga podpirate pri športu.

Slika         Slika

Četudi bo vaš otrok že kmalu spoznal, da ga šport, ki ga je treniral, ne zanima več ali mu ne gre, mu stojte ob strani in skupaj poiščita tisto, kar ga zanima. Ne pokažite razočaranja, če mu izbrana športna aktivnost ne gre od rok. Prav tako mu pojasnite, da ni nujno, da je pri športu zelo uspešen - najpomembneje je, da uživa. Otrok se bo navsezadnje sam odločil, ali mu je treniranje nekega športa dovolj zanimivo, da se odreka druženju s prijatelji, obisku kina, igranju igric in podobno.

Živimo v času, ko so računalniki in mobiteli bolj zanimivi kot branje knjig in ukvarjanje s športom. Starši so tisti, ki lahko in morajo usmerjati otroka. Če bo torej vaš otrok izrazil željo, da bi se ukvarjal s športom, mu to - če se le da - tudi omogočite, ga pri tem podpirajte in vzpodbujajte. Kdo ve, morda se boste še sami navdušili za kak šport in se pričeli tudi sami rekreativno ukvarjati z njim. A ne bodite presenečeni in razočarani, če vas bo vaš nadobudni športnik zlahka premagal.
na vrh strani

2006 - 2012 Diva.si. Vse pravice pridržane | splošni pogoji | kolofon | zemljevid strani