Pošlji prijateljuNazajDomov

četrtek, 19. oktober 2017

Se še spomnite kotalk?

avtor: Vanja Arhnaver | vir: Diva | foto: Diva | 03.06.2009 | komentarjev: 2 | ogledov: 56
Se spomnite disco rollers oziroma disco kotalk, tistih pisanih čevljev na štirih raznobarvnih kolescih? Kotalke so se kotalkale preden so se rolali rolerji, bile so hit naše in vaše mladosti.


Tudi danes so pri nas še vedno aktualni kotalkarski klubi, kjer kotalke lahko trenirajo ter se udeležujejo številnih tekmovanj in prvenstev v umetnostnem kotalkanju. Definitivno pa bi bilo super, če bi si diva obula kotalke ter šla plesat v roller disco.

Disco, kjer imajo vsi obiskovalci namesto čevljev in visokih pet na nogah disco rollers, s katerimi kotalkajo po kotalkališču, se imenuje roller disco. Vse skupaj se je začelo z disco manijo v sedemdesetih letih, ko so se odpirala številna kotalkališča v Ameriki, kjer so se družile ter plesale kotalke. Nekateri klubi so idejo o roller discu ohranili do danes. Modernejši časi pa so prinesli modernejšo glasbo, tako da se danes ne kotalka samo na disco glasbo, ampak tudi na različne zvrsti dance ali pop glasbe.

SlikaKotalke so predhodnice modernejših rolerjev. Prve lesene kotalke s kovinskimi kolesci je leta 1770 izdelal Belgijec Joseph Merlin, leta 1818 pa so kotalke v baletni predstavi prvič nadomestile drsalke. Z izboljšavami in nenehnimi inovacijami so iz kotalk nastali rolerji, ki omogočajo večjo gibčnost ter s tem hitrejše manevriranje. Eni tako prisegajo na kotalke, drugi na rolerje. Odvisno od tega, kaj želiš na kolescih izvajati, s čim na nogah se bolje počutiš, kaj ustreza tvojemu stilu. Vsak trenutek ima namreč svoj okus. Rolanje in kotalkanje se vrtita v krogu, njuna popularnost se nenehno spreminja tudi v skladu z modnimi trendi. Modne trende nam vsak dan narekujejo nove in nove podobe v časopisih, revijah, na plakatih, televiziji, internetu, ki nam sporočajo, kaj je in ter kaj out. V kolesu potrošniške kulture pa igrajo pomembno vlogo znane osebnosti iz sveta zabave in ena izmed njih bo kmalu obiskala tudi Slovenijo. V mislih imam seveda Madonno, ki z nenehno spreminjajočim videzom usmerja oziroma vpliva na modne trende.

Kraljica popa nam je v svoji pisani dolgoletni karieri postregla s številnimi, pevskimi ter modnimi hiti. Pri svojem ustvarjanju je vrhunska glasbena in modna kameleonka. Svojo podobo povezuje s svojo glasbo, tako da z vsakim novim albumom na trg lansira novo podobo, nov image. Z nenehnimi preobrazbami manipulira s podobami, modo ter s tem tudi nazori. Kar zapoje Madonna, postane glasbeni hit, kar obleče Madonna, postane modni trend. S čim nam bo postregla tokrat? Morda se bo, kot v videospotu, prikotalkala na oder in tako prispevala k večji popularizaciji kotalk pri nas - pustimo se presenetiti.

Zanima me, kaj bi izbrala diva - kotalke ali rolerje?


Komentarji:


03.06.2009 | Talulah
Diva bi itak izbrala kotalke. Razz
Joj, Mr. Green spomnim se svojih prvih. HAHAHA, take imajo danes samo še v muzeju. Potem so bile take disco, na koncu smo vsi besni kupovali rolerje. Da smo bli ja in. Razz Rolling Eyes Mr. Green


03.06.2009 | neza
Lani so ble spet ful in (po svetu) tu sem jih iskala po trgovinah pa jih ni bilo nikjer videt... Mogoče letos- prav mela bi take roza al pa bele prov za foro he he
na vrh strani

2006 - 2012 Diva.si. Vse pravice pridržane | splošni pogoji | kolofon | zemljevid strani