Vadba TRX

avtor: Tea Mašič | vir: Diva | foto: glej članek | 30.01.2011 | komentarjev: 2 | ogledov: 284
TRX (total resistance exericise) je učinkovita in enostavna vadba, pri kateri za izgradnjo moči, ravnotežja, koordinacije, gibljivosti in stabilnosti uporabljamo lastno telesno težo.


Pri vadbi TRX ne potrebujemo veliko prostora ali dragih naprav, saj naše edino orodje predstavlja najlonska vrv z dvema ročajema, ki visi z višine okoli dveh metrov in na kateri med vadbo pravzaprav visimo. Omenjeni način vadbe odlično aktivira stabilizatorje trupa in vse mišične skupine, zaradi česar tudi se količina maščob v telesu hitro zmanjšuje, telo pa se aktivno preoblikuje. TRX sočasno omogoča gibanje v vseh ravninah in ne le tistih, ki se uporabljajo pri sedenju na trenažerju ali izvajanju izolacijskih vaj za posamezne mišice.

Slika

Uporabnost
TRX je prenosen pripomoček, ki ga lahko uporabljamo kjerkoli in kadarkoli; doma, na potovanju, plaži, v parku ipd. Pomembno je le, da ga varno zapnemo v višini 2,1m. Najbolje je, da se v športnem centru, kjer TRX vadbo izvajajo, udeležimo kratkega tečaja o pravilni uporabi naprave.

Hujšanje
Ker v vadbo vključujemo celo telo in več mišičnih skupin hkrati, se posledično porablja večje število kalorij in pospeši metabolizem, kar lahko privede do učinkovitejšega hujšanja. TRX omogoča za 20 do 30 odstotkov večjo porabo energije, kot enako dolgo trajajoč klasični trening fitnesa.

Varnost
Vadba z lastno telesno težo je varna, saj pri njej izvajamo naravne gibe in s spremembo naklona in stabilizacije telesa povečujemo težavnost ter spoznavamo svoje zmožnosti. Tako sami določimo, kolikšen del telesne teže bomo uporabili pri določeni vaji.

Slika        Slika

Funkcionalnost in kompleksnost
Vsaka izvedena vaja deluje na stabilizacijo telesa, mišično vzdržljivost in moč, eksplozivnost ter gravitacijo, pri čemer sile potekajo skozi celo telo (od podplata, preko goleni, stegnenice, medeničnega obroča, ramen, rok, vratu in glave).

Izvajanje in trajanje
Center gravitacije našega telesa je pod boki, na sredini telesa. Vadbo pričnemo tako, da se oprimemo ročajev in vanje zataknemo noge tako, da nas vrv vleče navzgor. Zaradi gravitacije in sile vrvi postanejo vaje, kot so trebušnjaki, počepi, izpadni koraki, sklece ipd. težje in bolj učinkovite. Telo aktivira vse mišice trupa za nadzor težišča med gibanjem. Večje spremembe lahko opazimo že po osmih tednih vadbe s TRX-om.

TRX so izvorno izdelali za specialne enote ameriške vojske, da so vojaki z njim lahko vzdrževali kondicijo tudi na neobljudenih območjih in ohranjali telo v vrhunski pripravljenosti. Prvo takšno napravo so naredili iz padalske vrvi in karabinov, kasneje pa so jo dodelali in patentirali ter sistem poimenovali TRX.
V kolikor bi z vadbo želeli poskusiti v navzočnosti strokovnjaka, se je lahko udeležite tudi pri nas, v katerem od športnih centrov.

Foto: choosingtolivefit.com, beyonddreamz.com, tvstands-uk.net, racerxvt.com, taylormadefitness.biz


Komentarji:


01.02.2011 | moica
Ful dobre. Kje pa je možno kupit te trakove?


29.01.2013 | gegicare
original TRX PRO PACK P2 + TRX NASTAVEK ZA VRATA NOVO prodam, cena 80 evrov .odlična vadba,hujšanje,vadba doma in naravi.

040/339/716 GREGA
na vrh strani

2006 - 2012 Diva.si. Vse pravice pridržane | splošni pogoji | kolofon | zemljevid strani