Pošlji prijateljuNazajDomov

četrtek, 19. oktober 2017

Ste povabljeni na poroko – kaj obleči?

avtor: Moja Poroka | vir: Moja Poroka | foto: Moja Poroka | 19.01.2007 | komentarjev: 1 | ogledov: 280
Kako se obleči, je najbrž ena prvih misli, ki vas prešine ob povabilu na poroko. Poroka je izjemen dogodek, na katerega sta nevesta in ženin dolgo čakala.


Zato naj bo naš videz odraz veselja ob praznovanju in izraz spoštovanja do mladoporočencev.

Vabilo na poroko je tako prav gotovo dodatna vzpodbuda (izgovor) za nakup novih oblačil oziroma priložnost za to, da si oblečemo modnejša, elegantnejša, lahko pa tudi nekoliko bolj ekstravagantna oblačila, izbira je pač odvisna od časa in kraja poročne slovesnosti in praznovanja. Pri nakupu se je priporočljivo odločati za obleke, ki bodo po slogu in barvi primerne še za poznejše svečane priložnosti, omogočale pa naj bi tudi kombiniranje z različnim nakitom.


Rezervirano za nevesto

Nevesta se ne imenuje kraljica poročnega dneva kar tako, zato je prvo pravilo, ki naj mu svatje sledijo, da si ne privoščijo oblek, ki bi bile razkošnejše in bolj opazne od nevestine. Seveda naj bi tudi nevesta poskrbela, da bi bila oblečena tako, da je ne bi z lahkoto dosegala ali presegla vsaka povabljenka na njeno svatbo. Prav tako je široka paleta belih, 'nebelih', krem ali šampanjec odtenkov praviloma rezervirana za nevesto. Na voljo je namreč še mnogo drugih barv, s katerimi je mogoče izraziti svoj slog in okus.


Pravilna izbira

SlikaTreba je biti pozoren na to, da obleka ni pretirano oprijeta in izrezana. Prosojne obleke niso prave, pa čeprav bi si sicer s postavo to lahko privoščili. Svoj slog poznate bolje kakor kdor koli, zato si prisluhnite, iz vljudnosti do mladoporočencev pa je dobro upoštevati nekaj priporočil in pravil. Čeprav na povabilu na poroko ni zaznamka o formalnosti ali slogu poroke, dobro presodite, kaj bi bilo najprimerneje obleči. Prava izbira za dnevne poroke so pastelni ali nežni rožnati motivi, izogibajte pa se raznih okrasnih bleščic. Te in tudi intenzivnejše barve (črna, rdeča), ki bi podnevi delovale preveč dramatično, so bolj primerne za pozno popoldanske poroke (po 18. uri).

Elegantna dvodelna obleka je odlična izbira tako za dnevne kot večerne poročne slovesnosti. S sezonskimi modnimi dodatki lahko vedno dodate kanček čarobnosti.
Čeprav bi vam neformalen slog in čas poroke (običajno dopoldanski) dopuščala športnejša oblačila, ne pozabite, da je kljub temu treba ohraniti vsaj kanček elegance. Dobra rešitev v takih primerih je obleka v nevtralni barvi, ki jo dopolnjuje malce bolj poudarjen, a slogovno usklajen (barvni) nakit. Tudi sicer ne pozabite na usklajenost obleke z modnimi dodatki, frizuro in ličenjem.

Za moške svate je temna obleka in zadržan slog kravate univerzalna oprava, ki je primerna za veliko poročnih priložnosti.
Posebno izpostavljeno vlogo med svati imajo starši ženina in neveste ter njuni priči, in zanje je izbira primerne obleke precej pomembna. Zelo priporočljivo je, da se o celostnem videzu posvetujete z nevesto in ženinom, še zlasti obe priči, saj naj bi ta dan delovali kot usklajena in zaključena celota. Razkošnost in slog oblačenja naj določa nevestin videz, pri tem pa ne gre pozabiti tudi na čim boljšo barvo usklajenost.


Tipi porok in primerni slogi oblačenja za svate


  ONAON 
DNEVNA POROKA            
NeformalnaKrajša (preprosta) obleka s pasom ali kostim, kombinacija bluze in krila ali hlač, poslovna obleka, primerna zlasti za jutranje poroke.

Srajca, hlače, najbolje športnejši suknjič. 
Delno formalnaSlog oblačenja je isti kot pri neformalni poroki.

Dvodelna obleka (lahko svetlejša), kravata ni obvezna.
FormalnaKrajša obleka ali kostim, neobvezno klobuk in/ali rokavice.

Dvodelna temna obleka in kravata.
POZNO POPOLDANSKA (po 18. uri)  
Neformalna'Koktajl' obleka ali obleka s kratko, dobro se prilegajočo jakno ali daljšo zračno tuniko v modnih barvah in vzorcih. 

Dvodelna obleka.
Delno formalna Slog oblačenja je isti kot pri neformalni poroki. 

Temna obleka.
FormalnaDolga obleka, elegantna 'koktajl' obleka z dodatki bleščic ali lesketajočih se kamenčkov; modni dodatki (modne so broške in zaponke) ali šal. 

Temna tridelna obleka (zlasti v kombinaciji s krajšimi ženskimi oblekami) in kravata, lahko celo smoking; mogoče je tudi brez kravate, a le s temno (črno) srajco.
Zelo formalnaDolga obleka (obvezno), posebej izbrani dodatki ali detajli (krzno, diamanti ...). 
Zelo temna tridelna obleka ali črn smoking, bela srajca, širok trak okrog pasu, telovnik.  
Naš nasvet za ...

... poletne poroke - svetle barve, odtenki zelene, turkizne, mornarsko modre, barve fuksije
- rožasti vzorci
- 'špageti' naramnice
- modno: do kolen segajoče krilo asimetrične dolžine
- za vroče dni: udobne, gladke obleke iz lycre ali jerseya

... zimske poroke- modno: kratko ogrinjalce ali ovratnik iz (umetnega) krzna, zapet s poudarjeno satenasto ali žametno pentljo (barva krzna usklajena z obleko)
- obleka (ali vsaj top), dopolnjena z lesketajočimi se kamenčki ali dodatki
- uglajeno udobje: kombinacija daljšega enobarvnega krila s kratko, telirano jakno v modnih vzorcih in z obrobami (npr. krzno)
Matere mladoporočencev pred slogovnim izzivom

Za matere je poroka hčere ali sina običajno ena največjih in najpomembnejših svečanosti in praznovanj. Prav je, da se dogodku in njegovi pomembnosti primerno tudi oblečete. Večkrat se zgodi, da so matere s pripravo poroke ali spremljanjem priprav tako zaposlene, da skrb za njihov videz ostane na zadnjem mestu. Ni dobro, da zgolj 'potegnete nekaj iz omare', pač pa si vzemite čas za izbiro obleke, v kateri se boste na poročni dan svoje hčere ali sina tudi ve počutile nepozabno.

Slika

Mame naj bi se same odločile za svoj 'poročni' videz, lepa izkušnja pa je lahko tudi ta, da se ji pri izbiranju obleke pridružita tudi bodoča mladoporočenca ali vsaj nevesta. Izbirati je treba glede na starost, višino ali težo, upoštevati pa je dobro tudi barvne želje in počutje. Obleka naj ne bi bila preveč oprijeta, čeprav bi materi postava to dopuščala, močnejšim postavam pa bi vsekakor bolje pristajala nekoliko ohlapnejša oblačila, v katerih bi bilo najbrž tudi počutje precej boljše. Mlajše matere si lahko omislijo celo nekoliko opaznejše izreze in bolj odprt hrbet na topu, k njemu pa lahko učinkovito kombinirajo jakno ter hlače ali krilo.

Starejšim in močnejšim materam ta slog ne bi najbolj pristajal, čeprav je tudi zanjo jakna ali površnik lahko zelo dobra izbira. Vratni izrez naj bo primeren predvsem starosti. Slog obleke naj se vsaj deloma približuje modnejšim linijam, dobrodošlo pa je izbrati tako obleko, ki bo primerna tudi za druge svečane dogodke, ne le za poroko. Svoj slog in pomembnost dogodka je mogoče podkrepiti še s klobukom ali elegantnejšim nakitom. A ne pozabite, da sta nevesta in ženin težko pričakovala svoj poročni dan, zato naj bosta v vseh pogledih v središču pozornosti prav onadva.

Če imate vprašanje za poročno svetovalko, kliknite TUKAJ!


Komentarji:


22.01.2007 | Patsy
hmm zelo uporabni nasveti.
na vrh strani

2006 - 2012 Diva.si. Vse pravice pridržane | splošni pogoji | kolofon | zemljevid strani