Pošlji prijateljuNazajDomov

četrtek, 19. oktober 2017

Zaželita si nekaj za vajin dom - 2. del

avtor: Maša Rener | vir: Moja Poroka | foto: Diva | 20.05.2009 | ogledov: 54
Pa nadaljujmo s spiskom poročnih želja....


KOPALNICA
Žal so kopalnice večinoma majhni prostori brez okna. Ne zapolnita jih od tal do stropa s keramiko, ampak naj bo keramika le tam, kjer je potrebna. Bordure so odveč, raje prostor popestrita z »nekopalniško« dekoracijo. Keramika naj bo nevtralnih barv, živih barv naj bodo stene, pohištvo ali dodatki. V majhnih kopalnicah je dobrodošlo veliko ogledalo, ki ga prilepita na steno, ki je ostala prazna. Če je le mogoče iz nje odstranita pralni stroj. Veliko kopalnico razdelimo na več kotičkov. WC in bide skrijemo za manjšo pregrado in uporabniku omogočimo nekaj intime. Kopalna kad naj bo dovolj velika za dva, obzidana s keramiko. Okrog nje si lahko omislita polico za dišeče kopeli in kopalne krogle. Tuš naj bo v ravnini tal, zaprt s prozorno stekleno steno. Na tistih z vzorci vodnih kapljic se resda manj pozna vodni kamen, niso pa elegantnega videza. Umivalniki so okrogli ali oglati, posajeni na pult ali daljši predalnik.

NEPOGREŠLJIVI ELEMENT: umivalnik na pultu Capo d'Opera. Umivalniki so pogosto posajeni na pult, odlagalne površine so se s poličke pod ogledalom preselile zraven umivalnika.

Slika

SPALNICA
Spalnica je prostor za umirjanje, zato naj bo nevtralnejših barv.

KAJ JE 'IN'? Če je le mogoče, garderobne omare odstranita iz spalnice. "Omislita si lahko garderobno omaro ali garderobno sobo z vgradnimi omarami. Kdor vstane, se obleče drugje in ne moti spečega. Steno nad vzglavjem lahko pobarvata z neko pomirjajočo barvo, ki vama je blizu. Lahko pa se odločita tudi za fototapeto. Izberita pomirjujoč rastlinski motiv," predlaga Špela in ne pozabi na romantične trenutke: "Za bolj romantično vzdušje so tu dišeče sveče. V spalnici naj luči ne bodo na stropu, mehka svetloba naj prihaja s strani. Prostor lahko dodatno osvetlita s talnimi lučkami."

NEPOGREŠLJIVI ELEMENT: stojalo za obleke Dom Design. Nanj zvečer odložimo obleko ali domačo haljo. Estetska zamenjava za stol, na katerem se kopičijo oblačila.

Slika

OTROŠKA SOBA
Domišljija ima odprto pot. Ustvarita živahno in spodbudno okolje za otroka.

KAJ JE 'IN'? Soba za dojenčka naj bo nežna. Ko otrok dopolni nekaj let, lahko v prostor vneseta močnejše barve. Špela poudarja pomembnost igralnega prostora in pisalne mize: "Ta naj bo obrnjena tako, da lahko otrok brez težav gleda skozi okno in k vratom. Tako ima nadzor nad prostorom in dogajanjem v njem. Mize ne postavljajta ob steno, postavita jo v prostor."

NEPOGREŠLJIVI ELEMENT: vreča Creativando. Udobna vreča za sedenje. Primerna za umirjeno branje ali razposajeno skakanje.

Slika

BALKON, ATRIJ
Poudarek je na zelenju in občutku povezanosti z naravo.

KAJ JE 'IN'? Omislita si ležalnike ali udobne stole, mizo in žar ter nekaj za senco. "Markize stopajo nekoliko v ozadje, vse bolj modna so jadra, ki se razprejo in dajo senco," o trendih spregovori Špela in nadaljuje: " Najprijetnejša podlaga zunanjega prostora je les, ki deluje domače. Privoščita si zelenje, lahko v loncih ali v atriju, zasajeno od nižje do višje ravni. Če rada kuhata, si lahko omislita lične lončke z zelišči." Filozofija mnogih vrtov vključuje tudi element vode. Lahko si omislita manjšo modno fontano, ki vaju bo pomirjala.

NEPOGREŠLJIVI ELEMENT: rože v estetskih loncih.

Slika

--------------------------------------------------------------------

DOBER NASVET: NAJEMITA ARHITEKTA
Pri opremi stanovanja naj vama pomaga arhitekt. Prej ko ga bosta najela, bolj bosta zadovoljna z rezultati.  Skupaj boste ustvarili harmonično stanovanje in poiskali
ravnotežje med uporabnostjo in estetiko. In cena?  Stroški najema arhitekta nikoli niso primerljivi s stroški, ki lahko nastanejo, če sama opremljata stanovanje in pozneje ugotovita, da nista izbrala najbolj skladnih elementov.
na vrh strani

2006 - 2012 Diva.si. Vse pravice pridržane | splošni pogoji | kolofon | zemljevid strani