Pošlji prijateljuNazajDomov

ponedeljek, 25. september 2017

Rojstvo islamskega hammama

avtor: Marjana Velkovrh | vir: Diva | foto: Diva | 28.01.2009 | komentarjev: 3 | ogledov: 40
Nekoč in danes. Hammam je bil in je še danes priljubljen prostor mnogih. V zadnjih letih se tudi pri nas pojavljajo zdravstveno-lepotne nege v hammamih, ki so del ponudbe fitness centrov, wellness klubov in podobno.


Zasledimo, da nam ponujajo različne pomade, kjer je osnova glina - tako imenovan rasul.
V hammamu se lahko do onemoglosti razvajamo. Veliko popotnikov je na potovanjih po islamskih mestih okusilo šarm tovrstne kopeli.

Osebno sem bila navdušena in hammam je postal del mojega življenja. Trenutek kjer posvečam lepotilna sredstva telesu, obrazu, lasem in se zgubljam v prijetni vlažnosti in megli. Ujeta v vonjave vrtinc, sivke, kane, rasula in vseh drugih dobrot, se počutim angelsko. Ko zaidem v Maroku v javni hammam, se vedno naučim novih stvari. No o teh užitkarskih momentih in receptih kaj več kasneje. Gremo na krajši sprehod po tepihu zgodovine.

VLAŽNOST OČARA PREROKA
Arabci so zasedli Sirijo in tam našli Rimske in Grške kopeli. Do tega trenutka so za umivanje uporabljali samo hladno vodo. Nikoli se niso kopali v kadeh, ker so verjeli, da bi to pomenilo biti v lastni umazaniji. Ob odkritju v Siriji je prerok Mohamed takoj posvojil užitek toplega zraka in vlažnosti. Tako je okoli leta 600 začel entuziastično priporočati te kopeli. Verjel je, da obisk ugodno vpliva na rodnost in plodnost vernikov. Nekoliko kasneje, v letu 1032, Kalif al'Qu'imin zapiše, da hammam zdravi vidne in nevidne bolezni. Od tu izvira nadimek tihi zdravnik, ki so ga hammamu prideli muslimani.

Slika
foto: Rimske kopeli v Siriji


HAMMAM IN RELIGIJA
Hammam je bil osvojen in ljudje so kopeli vkrojili v svoj način življenja. Dobil je verski pridih in so ga zato gradili ob mnogih mošejah po mestu. Ogromna rimska kopališča so opustili in dajali prednost manjšim. Kjub temu, da so zmanjšali obseg, so ohranili osnovno strukturo številnih sob, ki si sledijo in v vsaki naslednji je temperatura višja. Rimljani so po kopeli in masaži zaključili obred v študijskih sobah ali knjižnici, med tem, ko so Arabci zaključili svoj obred v sobi, kjer se začne proces slačenja. Počivali so v zofah in kavčih, služabniki so jim prinašali čaj in druge dobrote ter jih hladili s pahljačami.
Kopanje v njem je potekalo skupaj z islamskim načinom umivanja. Ljudje so tja zahajali z religioznimi nameni in ne samo zaradi užitka, zdravja ali zgolj druženja.
Islam se je širil in z njim hammam, kar dokazujejo se danes delujoči v Iranu, Mali Aziji, v severnem delu Afrike, vse od Egipta do Maroka.

Slika
foto: Hammam Shah Nimat Allah Hammam v bližini mošeje

Gradnja hammama je investicija bogatih. To je gesta, ki razveseli Allaha in ljudi. Ponavadi so hammami oproščeni taxe. Zaslužek se nameni za gradnjo mošeje, šole ali za manj uspešne posameznike. Zdi se, kot da sledijo misli znanega Yussufa B. Abdalhadija ki je napisal: " Kdor je zgrešil mnogo grehov ali so grešili predniki, mora za odplačilo zgraditi hammam."

Slika
foto: Kusair Aman

Eden najstarejših hammamov je Kusair Aman blizu mrtvega morja, ki pa ne deluje več. Zgradili so ga Kalifi Camayyad, ki so živeli semi-beduinsko življenje. Niso cenili mestnega življenja in vrveža in so zato živeli nomadsko življenje v puščavi. Posledično so tako nastali hammami tako rekoč v sami divjini. Najstarejši, še danes delujoč hammam Cagaloglu pa najdemo v Istanbulu. Zgrajen je bil l.1500.

ŽALOSTNA NOVICA
Znano je da so Arabci v Alexsandriji leta 642 ogrevali rimske kopeli šest mesecev brez prestanka in so za ogrevanje kurili pergamente in papiruse iz prečudovite Ptolemaic knjižnice. Tako je nesrečno dočakalo svoj konec več kot 700.000 del.

MASAŽA
Maserji hammama so prava zanimivost še danes. Odgovorni so za čistočo in vsaj dvakrat na dan morajo kuriti dišave. Prostor mora biti pripravljen že zelo zgodaj, da se ljudje lahko očistijo pred jutranjo molitvijo.

Skrbeti morajo, da med obiskovalci ni gobavih ali drugih kožnih bolezni. Maserji so si dlani drgnili z lupino granatnega jabolka, zato, da so si jih utrdili in so imele prijeten vonj. Poleg vsega morajo maserji znati briti, striči, spuščati kri, masirati, umivati, odstraniti otišance, ki so vzrok migrenam in slabim vonjavam. Znati morajo peljati slabo energije po telesu navzdol in jo spustit ven skozi podplate. Po terapiji se mora človek počutiti kot nov, torej na novo rojen. Ker so maserji v tesnem stiku z ljudmi, jim je prepovedano jesti česen. So res posebna zanimivost, saj so na tekočem o vsem, vseh intrigah in vročih novicah.

Slika

ŽENSKA V HAMMAMU
Na samem začetku, ko je Profet Mohammed priporočal tovrstno kopel v verske in zdravstvene namene, je bil ženskam vstop prepovedan. S časoma, ko so bili higijenski, zdravstveni efekti več kot jasni, je bila beseda spremenjena in ženskam je bil vstop dovoljen. Smele so obiskati prostor po bolezni ali po rojstvu otroka. Tekom zgodovine je hammam postal edina možnost socializacije izven doma. Kmalu je obisk v hammamu postala pravica in če je ženski mož prepovedal obisk, je imela razlog za ločitev.
Matere so v hammamu imela odlično priložnost pregledovati morebitne neveste svojih sinov.Tukaj se ni dalo skriti nobene napake, vsi vonji so pripovedovali kaj mladenka počne.

Leta 1897 Bernard Stein objavi članek:
"Hammam nadomesti muslimanski ženski vse kar si Evropejka lahko privošči - ples, teater, opero, potovanja. Je edina stvarna variacija v njihovih sanjah.Življenje postane resnično obarvano in zabavno v teh čudovitih marmornatih prostorih, kjer eho ponovi trikrat vsako na glas izgovorjeno besedo. Tam ženska sedi razgaljena, se tako sprehaja, se smeji, klepeta, umiva svoje otroke in se neguje na vse mogoče načine. Tako je ženska skozi vlažno zgodovino stkala neprecenljive recepte za nudenje lepote svoji koži, lasem, očem in telesu nasploh."

 


Komentarji:


28.01.2009 | taFriŠna
tole sem pa slišala ja, da je nora masaža. js mam še bon za Hammam masažco .. ga morm čimprej koristit pa vam sporočim Smile


29.01.2009 | anći
no ko izkoristiš bon povej kakšni so občutkiLaughing pomoje nmore bit tok slabo Wink


30.01.2009 | Ninelle
joj kak je blo fajn...v roku 7 dni sem šla 3 x...uf božansko!
na vrh strani

2006 - 2012 Diva.si. Vse pravice pridržane | splošni pogoji | kolofon | zemljevid strani