Pošlji prijateljuNazajDomov

ponedeljek, 25. september 2017

Vaši nohti, vaše zdravje

avtor: B.B. | vir: Diva | foto: adidas Slovenija | 02.12.2005 | komentarjev: 1 | ogledov: 347
Nohti so veliko več, kot le razlog za skok na manikuro. So ogledalo vašega zdravja. Poglejte jih in ugotovite, kaj vam želijo povedati!


Z enim samim pogledom nanje lahko ugotovite, ali ste slabokrvni, trpite zaradi pomanjkanja vitaminov in mineralov, ali pa imate težave s slabo cirkulacijo.

Noht je mrtvo tkivo, ki je zgrajeno iz proteina keratina (tako kot las). Njegova matrica (pod obnohtno kožico, kjer se noht oblikuje) in nohtna posteljica (tkivo pod samim nohtom) sta živa in pogosto odsevata sliko vašega zdravja.


1. Vaši nohti so: Krhki.

Možni krivec 1: Voda.
Vaše roke so najbrž neprestano pod vodo, poleg tega uporabljate še grobe detergente za pomivanje posode. Nohti vpijejo vodo in nabreknejo. Ko se voda posuši, se zopet skrčijo. Posledice takšnega ravnanja se kažejo v stalni krhkosti, lomljivosti in cepljenju oz. plastenju nohtov. Uporabljajte rokavice za pranje posode. Po namakanju rok v vodi, nohte izdatno namažite z izdelki za njihovo vlaženje in utrjevanje.

Možni krivec 2: Pomanjkanje biotina.
Krhki nohti so lahko posledica pomanjkanja biotina, vitamina B skupine. V eni raziskavi je bilo dokazano, da je 80% ljudi, ki se je odločilo za dodaten vnos biotina, izredno izboljšalo stanje svojih nohtov v samo nekaj mesecih. Nohti so bili za 25% debelejši, pa tudi cepili so se veliko manj.


Nohti, ki se cepijo in plastijo.

Možni krivec 3: Pomanjkanje železa – slabokrvnost (anemia).
Obvezno pojdite k zdravniku in ugotovite, ali vam primanjkuje železa. Železo je zelo pomemben mineral, saj skrbi za rdeče krvničke in oskrbo telesa s kisikom. K svoji prehrani dodajte živila, ki so bogat vir tega minerala: tofu, leča in zrnje, bučna semena, govedina…


2. Vaši nohti so: Posuti z belimi pikicami (leukonychia).

Možni krivec: Poškodba nohtne posteljice.
Mogoče se ne spomnite, vendar ste svoj prst nekje rahlo vkleščili in tako poškodovali nohtno posteljico. Ker nohti rastejo relativno počasi, se poškodba ne more videti prej, preden le-ti zrastejo.


Bele pike so največkrat posledica poškodbe nohtne posteljice.


3. Vaši nohti so: Obarvani s temno pigmentiranimi lisami.

Možni krivec: Maligni melanom (kot kožni rak)
V kolikor opazite na svojih nohtih temne lise oz. proge, takoj odidite k dermatologu in zadevo preverite. Lise lahko preidejo tudi na sosednjo kožo, lahko pa celo spremenijo svojo velikost in barvo. V nekaterih primerih so lahko takšne lise samo posledica poškodbe, kjer se je pod nohtom strdila kri. V vsakem primeru se je bolje posvetovati z zdravnikom.


4. Vaši nohti so: Polni jamic.

Možni krivec: Luskavica (psoriasis).
Kronična kožna bolezen, luskavica, se vedno pokaže na nohtih. Sprememba oblike, rdeče-rjava obarvanost nohta ali odstopanje nohta od kože so prav tako, poleg jamic, prepoznavni znaki luskavice.


Jamice v nohtih so lahko posledica kožne bolezni.


5. Vaši nohti: Odstopajo od nohtne posteljice.

Možni krivec: Glivična infekcija.
Odstopanje nohta od nohtne posteljice je največkrat posledica glivične infekcije. Kje in kako se okužite? Pri manikuri, z nesteriliziranim orodjem za oblikovanje nohtov, z umetnimi nohti, nalezete se od drugih… Vaši nohti lahko spremenijo barvo v rumeno, zelenkasto ali celo v črno tik preden odpadejo. Take okužbe se zelo težko zdravijo, vendar so veeno ozdravljive. Zdravnik naj vam predpiše zdravilo za zdravljenje glivic, predvsem pa pazite na preventivo!


6. Vaši nohti so: Polni horizontalnih brazd.

Možni krivec: Sistemsko obolenje ali stresne bolezni.
Nenadna bolezen, podhranjenost, srčni napad… lahko povzročijo, da nohti začasno prenehajo rasti. Ko se rast ponovno začne, na nohtu ostane horizontalna brazda.


Ko noht ponovno zraste, ostane brazda.


7. Vaši nohti so: Rdečkasti z otečeno okolico.

Možni krivec: Infekcije z bakterijami (paronychia).
Rahla vreznina pri manikuri, vreznina s papirjem ali druge poškodbe, kjer pride do rahle krvavitve ali poškodbe že obstoječe ranice, privedejo do okužbe z bakterijami. Poškodovano področje mora biti vedno čisto. Pojdite v lekarno po antibakterijski preparat in pospešite zdravljenje. Na nohtnih konicah se lahko pojavijo majhni, belo obarvani madeži, ki se lahko širijo proti notranjosti in povzročijo infekcijo z bakterijo. Obstajajo preparati, ki lahko to širjenje zaustavijo. Vprašajte v lekarni.


Infekcija z bakterijami.


8. Vaši nohti: Se zelo upogibajo (zaokrožajo).

Možni krivec: Sistemske bolezni.
Čeprav je zaokrožanje oz. upogibanje nohtov lahko normalen pojav pri popolnoma zdravih ljudeh, je lahko hkrati tudi pokazatelj nekaterih bolezni. Kaže lahko na pljučnega raka, kardio bolezni (bolezni srca) in nepravilnosti v delovanju jeter, črevesja…


Zaokrožanje nohtov ne pomeni nujno bolezni.


9. Vaši nohti: Imajo modro, rdečo, rumeno ali belo obarvano nohtno posteljico.

Možni krivec: Slaba cirkulacija srca ali pljučne bolezni.
Pomanjkanje kisika v krvnem obtoku se kaže v modri nohtni posteljici. Če je le-ta bela, je lahko razlog v obolenju jeter. Bleda nohtna posteljica kaže na slabokrvnost. Rumena nohtna posteljica kaže na diabetes oz. sladkorno bolezen. Če je noht na pol roza in na pol bel, obstaja možnost, da imate težave z ledvicami.


Modra nohtna posteljica je znak za resen preplah.


10. Vaši nohti so: Debeli, zajema jih koža.

Možni krivec: Bodite zelo pozorni, saj obstaja možnost, da bolehate za boleznijo, ki poveča tvaganje za rak sluznice in vratu. Pojdite na splošni pregled k zdravniku.


Debeli nohti - takoj obiščite zdravnika!


Komentarji:


20.07.2013 | Tina83
Ojoj tale infekcija nohta na sliki Surprised
Super nasveti, bo treba sprobati!
na vrh strani

2006 - 2012 Diva.si. Vse pravice pridržane | splošni pogoji | kolofon | zemljevid strani