Pošlji prijateljuNazajDomov

ponedeljek, 25. september 2017

Zima in koža

avtor: Diva | vir: Diva | foto: Diva | 08.12.2009 | komentarjev: 1 | ogledov: 50
Ko je temperatura pod ničlo, vlažnost zraka pade in suh zrak skuša dobiti vlago iz vseh možnih virov - vključno z zgornjimi plastmi kože, lasmi, nosom in ustnicami ter celo rastlinami in drevesi.


Posledično koža in ustnice izgubijo svojo mehkobo in voljnost, lasje pa postanejo krhki in neukročeni. V dihalih se skoraj povsem prenehajo tvoriti protitelesa, povrh vsega pa ekstremen mraz upočasni prekrvitev kože in sluznic ter tako ugodno vpliva na razvoj virusov in bakterij.

Zimski nasveti:
1.) Ustvarite koži prijazno ozračje
Koža in sluznice se najbolje počutijo, če je vlažnost zraka okrog 40 %. To lahko enostavno izboljšate z rastlinami v stanovanju, ki stalno vsrkavajo vodo skozi korenine, skupaj z vsemi potrebnimi hranilnimi snovmi. Da vlaga lahko pride iz korenin do konic poganjkov, nenehno oddajajo vodo in tako redno zvišujejo vlažnost zraka.

2.) Ustrezno zračite ogrevane prostore
Ko je vključeno ogrevanje, ne puščajte oken odprtih 24 ur na dan. To bo zmedlo termostat in vaš račun za ogrevanje bo višji. Veliko bolj učinkovito je, da na kratko in dobro prezračite prostor vsakih nekaj ur, da se zrak v prostoru zamenja s svežim zrakom. Če ne morete odpreti okna, uporabite solno lučko, ki izboljša kakovost zraka v prostoru. Solne lučke obogatijo zrak z negativnimi ioni, ki imajo blagodejen učinek na zdravje. Počitniške destinacije, ki na splošno veljajo kot dobre za vaše zdravje, denimo gorski predeli in obalni kraji, so tako bogate z negativnimi ioni kot zrak ob solinah.

3.) Skušajte vsak dan ujeti malo sonca
Pomanjkanje sonca v zimskih mesecih spodbuja razvoj virusov in bakterij ter oslabi človekov imunski sistem. Poleg tega povzroča pomanjkanje vitamina D, zaradi česar se poviša krvni tlak in poveča tveganje za srčni infarkt. Izkoristite svetlobo v zgodnjem jutru ali poznem popoldnevu za petnajstminutni sprehod.

4.) Mraz je dober za vas
Kratka izpostavljenost mrazu lahko dejansko pripravi vaše telo na zimo. Redno izpostavljanje tople kože mrazu zmanjša občutljivost telesa za mraz in poveča njegovo odpornost proti infekcijam. - Morda težko verjamete, ampak nizke temperature lahko pravzaprav sprožijo pozitivne občutke. Mraz namreč pospeši prekrvitev, zato se vaše telo hitreje in učinkoviteje ogreje. Ko ste na to navajeni, bo nenaden mraz lahko prijeten in spodbujajoč.

Učinke mrzle stimulacije zagotavljajo savna ali vodne kopeli, kot je Kneippova kopel.


Komentarji:


10.12.2009 | Talulah
Idea




na vrh strani

2006 - 2012 Diva.si. Vse pravice pridržane | splošni pogoji | kolofon | zemljevid strani