Pošlji prijateljuNazajDomov

četrtek, 19. oktober 2017

Darilo iz srca: poslikava svile

avtor: Meri | vir: Diva | foto: Meri | 10.12.2010 | ogledov: 54
Prihajajo dnevi, ko bo potrebno poskrbeti za manjša darilca. Kaj je lepšega kot izdelek, ki smo ga naredili sami! Imeti moramo le voljo in idejo.


Svila je od nekdaj veljala za čarobno tkanino, ki so jo nosili izključno in samo bogati. Njena nežnost in plemenitost je odraz skrbnega gojenja kokonov. Legenda pripoveduje, da je kitajska cesarica našla enega, ki ji je po nesreči padel v vodo. Iz njega so se pričele odvijati dolge tanke niti, ki jih je odnesla dvornemu tkalcu, ta pa ji je iz njih stkal čudovit kos neznansko mehkega in nežnega blaga. Ogrnila si je z njim svoja bela ramena in njenemu šarmu ni ušel noben moški več. Svila je kmalu prestopila meje Kitajske. Jajčeca sviloprejk, ki so prepotovala vsa svetovna morja in celine, so bila velika dragocenost.

Sviloprejka iz obustnih žlez izloča tekočino, ki se na zraku strdi. S to nitjo ličinka zaprede kokon. Svilena nit enega kokona je dolga do 3500 m in prav od dolžine niti je odvisna kvaliteta svile. Barve so različne, od rdečkaste, rumene, zelene.... Barva niti je odvisna od murv, s katerimi se hrani gosenica.

Slika

Svila je dovzetna za prelivanje barv in zato zelo priljubljen material za poslikavo. Kupimo lahko že obrobljene šale ali rute in pri taki svili posebne priprave niso potrebne. Če jo kupimo na metre, jo moramo najprej oprati in jo obrobiti.

Če bomo na svilo slikali, jo pred barvanjem napnemo na lesen okvir. Barve za poslikavo svile so lahko na vodni osnovi in jih, če želimo manj intenzivnosti, tudi redčimo z vodo. Pastele dobimo z mešanjem z belo barvo. Barve se lahko na svili prelivajo vsevprek, lahko pa jih omejimo s konturo. Kontura je pasta, ki suha ne pusti barvi, da bi se razlila. Paziti moramo le, da jo nanašamo v čim bolj tanki in obvezno neprekinjeni črti. Če je kontura brezbarvna, se bo pri pranju izgubila in ostala bo samo barva, ki bo ločila vzorce. Konturo likamo na drugi strain, kot smo jo nanašali. Vzorce na svilo rišemo lahko tudi s posebnim pisalom, ki se ob pranju izbriše. Tako si lahko narišemo različne motive in potek konture na našem izdelku.

Slika

Barve fiksiramo na svilo s toploto šele potem, ko se izdelek posuši. Uporabimo lahko likalnik ali pa poslikavo "zapečemo" v pečici, kar traja 15 minut, pri temperaturi 170ºC.

Posebne efekte na svili nam da sol, posebna ali kuhinjska. Vsaka naredi svoj magični vzorec. Sol moramo potresti po mokrih barvah in jo pustiti kar dolgo delovati. Nikar naj nas ne bo strah, da bo razjedla svilo. Ko se naš izdelek dobro posuši, sol otresimo (isto lahko uporabimo večkrat) in ga dobro in dolgo likajmo, da utrdimo barvo. Potem ga nežno operimo v vodi, ki smo ji dodali malo šampona in posušimo. Potem ponovno zlikajmo svoj izdelek.

Slika

Možnosti dekoracije svile je nešteto. Če bi jo premazali s posebnim impregnacijskim sredstvom bi lahko nanjo, ko bi se posušila, risali kot na papir ali slikarsko platno in barve se ne bi razlivale. Rute in šale lahko pred barvanjem nagubamo, zavozlamo ali kakor koli prepognemo in nanje s čopičem nanesemo barve v željenem vzorcu. Efekt prelivanja omilimo, če pustimo, da se barva posuši, preden nanesemo novo. V vsakem primeru se morata svila in barva posušiti, preden izdelek razvozlavamo in ravnamo.

Zabavajte se in bodite kreativni. Svilena ruta iz domače delavnice bo izvabila iskreno občudovanje na obraz vsake obdarovanke.
na vrh strani

2006 - 2012 Diva.si. Vse pravice pridržane | splošni pogoji | kolofon | zemljevid strani