Kaj početi v Ljubljani za 5€

avtor: M.M. | vir: Diva | foto: Diva | 05.08.2010 | komentarjev: 6 | ogledov: 81
Presneti kotejli na glavni razkazovalni vpadnici v stari del mesta (beri: Mačkovi promenadi) so slastni a po cenah sodeč namenjeni le še turistom. Siti gneče in luknje v denarnici smo staknili glave in raziskali, kaj se da v poletni Ljubljani vse početi za drobiž.


Sončno popoldne v beli Ljubljani, v žepu pa 5€? Lahko si privoščite nekaj kepic sladoleda v kateri od slaščičarn, kavo na tromostovju ali znameniti burek na Miklošičevi. Od nedavnega je spet odprta kavarna na 12. nadstropju Nebotičnika, kamor lahko na ledeni čaj peljete taščo. Za drobiž se lahko pridružite pegastim angleškim družinam na vožnji z vzpenjačo na grad ali pa si ogledate stare fajfe in čedre v Etnografskem muzeju. Lahko se z mestnim avtobusom cel dan vozite na kateri koli progi in štejete neobrite podpazduhe. Konec koncev svojega petaka lahko podarite izvirnemu uličnemu komedijantu ali glasbeniku, in greste domov gledat televizijo.

  Slika

Lahko pa...

...si za cel dan izposodite kolo na eni od osmih lokacij projekta "Ljubljansko kolo" (TIC železniška postaja, hotel Antiq, hotel Union Grand, M hotel, hostel Celica, Zlata Ribica in Ljubljana Resort) in se odpeljete do Koseškega bajerja. Ali pa do Podpeškega jezera, kjer lahko skačete z lesenega pomola pod veliko vrbo ali pa berete dobro knjigo z nogami v vodi.

Slika

...zvečer odidete v Kino pod zvezdami, na Ljubljanskem gradu. Karte kupite prej, na bencinski črpalki ali na blagajni Križank, program pa najdete na spletni strani Kinoteke. Kokice, kanapeje, potico, mesno štruco in podobne priboljške, ki bi vam utegnili tekniti ob ogledu filma, morate prinesti s seboj. Do 21. avgusta bodo predvajali filme z vsega sveta, med ostalimi tudi Scorsesejev Zlovešči otok, Kozoletovo Slovenko in Alico v čudežni deželi.

...se za spremembo vsedete na drugi breg Ljubljanice, v Maximal na Bregu 2 in pustite, da vam njihov glasbeni repertoar vabi nasmešek na obraz. V notranjosti lokala je vedno na ogled kakšna prijetna razstava, za lačne pa na zalogi dobrota ali dve. Mi vam priporočamo kozarec Velikega belega iz Movie, v dobri družbi.

...zavijete v Tivoli. Spotoma kupite hladno pivo in vrečko Smokija ter v kjižnici pod krošnjami listate časopise in revije. Smoki lahko pojeste sami ali pa ga ponudite osamljenemu lepotcu, ki bere v vaši bližini. Lahko se namesto v knjižnico skrijete v kak odmaknjen kot parka in tam s priboljški hranite veverice in se nastavljate soncu.

Slika

...namesto bureka poskusite falafel.  Cmarijo ga v mali arabski okrepčevalnici na Trubarjevi. Falafel so ocvrtki iz čičerikine moke, obdani s svežo zelenjavo, preliti s skrivnostnimi a slastnimi omakami in zaviti v neke vrste tortiljo. Najboljši je, kadar ga pripravi prijazen starejši gospod, ki je lastnik lokalčka. Pa nikar ne odklonite pekoče omake, vsaj kaplja ali dve spadata zraven!

...pri Cunjaku na Gornjem trgu kupite 5 starih knjig z dušo, po 1€. Imajo slovenske klasike, stripe, knjige o Titu in Kardelju, kuharice z recepti za žolco in žajbljevo strjenko, pa tudi kaka Angelika se najde. Le nekaj korakov od antikvariata, v Trnovskem pristanu, so krasne klopi, ki vabijo k lenarjenju in knjigožerstvu. Nihče se ne bo zgražal niti, če boste na kateri od njih malce zadremali. 

Slika

Kaj še čakate? 5€ v žep in na potep!

 


Komentarji:


05.08.2010 |
Z zanimanjem prebrala!


05.08.2010 | Tuilie
Dobrodošla nazaj, M.M. Smile Sem prav pogrešala tvoje članke.


10.08.2010 | Amerie
tista z vevrico mi je še posebi wšeč Wink
bi pa tut dečka hranla Laughing


17.08.2010 | paisley
zelo fajn članek! sem si naredila seznam in zdaj odkljukavam =)


03.09.2010 | Avalon
Fajn ideje! Mi je škoda, da bo tega vedno manj, ker je konec poletja =/. Me pa tudi zanima, kateri Ljubljančan bo šel s kolesom do podpeškega jezera =P. Je pa lepo tam.


07.10.2010 | paisley
Avalon, jaz sem šla. =) Ne zaradi članka, že prej in to večkrat. Podpeško
na vrh strani

2006 - 2012 Diva.si. Vse pravice pridržane | splošni pogoji | kolofon | zemljevid strani