YSL

avtor: Diva | vir: Diva | foto: Diva | 09.06.2008 | komentarjev: 2 | ogledov: 35
Pokojni kreator je za seboj pustil edinstveno zapuščino stila, elegance, drznosti in vizije, ki so spremenile svet.


Slika Kreator je ženske končno rešil kril in jih naredil zapeljive tudi v hlačnih kostimih, sploh pa je zanan po safari looku iz leta 1970. Njegovi muzi sta bili manekenki Betty Catroux in Loulou de Falaise.
SlikaProglasili so ga za čudežnega dečka mode, ko je po nenadni smrti Christiana Diorja prevzel njegovo modno hišo. Star je bil komaj 21 let. Modne kritike je prevzel s hlačami na trapez, ki do takrat še nikoli niso bile videne in so postale modna zapoved.
SlikaLeta 1961 je ob podpori svojega fanta Pierra Bergea, naznanil otvoritev svoje modne hiše, kjer se je spogledoval z idejo obleke-za-nosit. Medtem se je njegova romanca s Pierrom sfižila, a ostala sta poslovna partnerja.
SlikaNa oblačila je rad tiskal dela Matissa, Picassa in Christiana Berarda, kar je vidno v njegovi kolekciji "Mondrian" iz leta 1965.
SlikaUmetnik je bil znan po svoji psihični nestabilnosti. Med služenjem vojaškega roka leta 1960 je doživel živčni zlom. Dolgo časa se je basal z drogami in pomirjevali ter bojeval z depresijo.
SlikaEna izmed njegovih najodmevnejših kolekcij je bila "Ballet Russe" leta 1976.
SlikaLeta 1977 je na razsipni zabavi za 900 ljudi lansiral nov parfum s provokativnim imenom Opium. Njegov slogan je bil "Opium, za tiste, ki so zasvojeni z Yves Saint Laurentom." Slogan je vzbudil mnogo polemik, češ, da propagira uporbo drog.
SlikaKonec sedemdestih je žensko za večerne priložnosti oblekel v hlačni kostim namesto v večerno obleko. Ta njegova "predrznost" je postala večna potem, ko jo je ovekovečil fotograf Helmut Newton na fotografijah z močnim seksualnim nabojem.
SlikaYSL je bil dolgoletni prijatelj Catherine Deneuve, ki je prva oblekla njegovo Belle du Jour.
SlikaLeta je1983 je izjavil, da ženska ne bi smela menjati garderobe vsakega pol leta. Posamezne kose bi morala nositi še leta in leta. Skozi devetdeseta je na pisto postavil mnoge sveže obraze, leta 1992 mlado manekenko, Tyro Banks.
Slika

Po njegovo upokojitvi leta 2002, je njegovo modno hišo prevzel Guccijev kreator Tom Ford.
Danes modne ikone kot so katie Holmes, Julianne Moore in Nicole Kidman še zmeraj obožujejo modno znamko YSL.


Komentarji:


09.06.2008 | peek a boo*
R.I.P, Yves! Srček:


09.06.2008 | belezza
Rest in peace, YSL Crying or Very sad Srček
na vrh strani

2006 - 2012 Diva.si. Vse pravice pridržane | splošni pogoji | kolofon | zemljevid strani