Pošlji prijateljuNazajDomov

četrtek, 19. oktober 2017

Seks v nosečnosti

avtor: T.A. | vir: Diva | foto: Thinkstock | 05.09.2011
Ne glede na stereotipna prepričanja, se seks v nosečnosti ne razlikuje bistveno od tistega, ki te je pripeljal v to blaženo stanje.


Ko beseda nanese na seks med nosečnostjo, jo navadno spremlja splošno sprejeta sramežljivost in cel kup zmotnih prepričanj. Nosečnica je v družbi percepirana kot bodoča mati in manj kot seksualno bitje, katere potrebe zahtevajo potešitev.

Stroka je mnenja, da je seks v vsakem stadiju normalne nosečnosti zdrava in neškodljiva aktivnost. Že res, da se lahko to, kar smatramo kot normalno, zelo razlikuje od ženske do ženske, a dejstvo je, da nosečnost s seboj prinaša določene spremembe, ki se bodo odrazile v tvojem spolnem življenju. Kot vedno pa je za izpolnjujočo in varno spolnost ključnega pomena iskrena, odprta komunikacija med partnerjema.

Slika

Poželenje lahko niha v različnih obdobjih nosečnosti in če vse skupaj spremlja (kronična) utrujenost, ti morda sploh ne bo do takšnega izkazovanja ljubezni. Zdravnik lahko odsvetuje spolne odnose v nekaterih primerih (npr. rizična nosečnost, nevarnost splava, nepojasnjeno krvavenje, krči in bolečina v predelu rodil, nošenje dvojčkov ali trojčkov, in podobno), zato upoštevaj priporočila izbranega ginekologa.

Dva tipa seksualnega obnašanja prinašata nevarno tveganje in jih zato odsvetujemo:

1. Pihanje v vagino pri oralnem seksu, ki lahko povzroči zdravstvene zaplete pri materi in otroku.

2. Nezaščiten odnos z osebo, ki ima spolno prenosljivo bolezen (npr. genitalni herpes, okužbo s HPV, HIV, klamidijo...). V primeru okužbe lahko mati bolezen posreduje otroku, pogosto z resnimi zdravstvenimi posledicami.

Slika

V prvem semestru popustijo zavore in partnerja, neobremenjena s kontracepcijo, se lahko prepustita brezskrbnem iskanju novih poti do užitkov. Mnogo žensk doživi v času nosečnosti edinstven seksualni preporod; nekatere prvič v življenju doživijo svojo multi-orgazmičnost, saj je celoten predel spolovil bolj prekrvavljen, živčni končiči bolj občutljivi in odzivni kot sicer, prisotnost hormona oksitocina, ki se izloča v tem času, pa dodatno podžiga poželenje.

Uživaj v svoji (novo) prebujeni seksualnosti in se ne oziraj na tri najbolj trdovratne mite o posteljnih aktivnostih med nosečnostjo:

Mit #1 -Seks lahko škoduje zarodku.
Dejansko v večini primerov ritmično zibanje med seksom pomiri zarodek naravnost v spanje. In ne, penis nikoli ne pride v stik z njegovo glavo, saj je mati narava za to poskrbela s serijo varovalnih mehanizmov; z gosto sluzjo, ki prekriva maternični vrat in je obenem prva obramba pred mikroinfekcijami, z amnionskim ovojem in z močnimi mišicami maternice. Povečana aktivnost, ki jo čutiš v maternici tik po orgazmu, se zgodi zaradi tvojega hitrejšega srčnega utripa in hormonskih sprememb, ki jih prinaša orgazem in ne zato, ker bi otrok v trebuhu lahko vedel, kaj se dogaja oziroma kakorkoli čutil nelagodje.

Slika

Mit #2 - Seks je nemogoč zaradi telesnega neudobja.
Kjer je želja, tam je pot, pravijo. Preigravanje alternativnih poz (ti zgoraj, ali v naročju, oziroma na boku, in vse tiste, pri katerih ni direktnega pritiska na trebuh in lahko nadzoruješ globino in hitrost penetracije) je morda natanko to, kar potrebuješ za popolno sprostitev. Z nekaj eksperimentiranja bosta zagotovo odkrila tiste položaje, ki vaju lahko izstrelijo v druge dimenzije obstoja.

Mit #3 - Seks lahko povzroči spontani splav ali predčasni porod.
Če boš sledila priporočilom ginekologa, so tovrstni strahovi odveč. Proti koncu nosečnosti lahko maternični krči, ki jih spodbudi orgazem, postanejo močnejši, toda če še ni prišel pravi trenutek (maternični vrat še ni dovolj odprt in pripravljen), ti krči ne bodo sprožili poroda.
Nosečnost je krasna priložnost, da se s partnerjem zbližaš v senzualnem in čutnem odnosu. Sprosti se, prepusti vajeti svoji domišljiji- lahko se zgodi, da oba odkrijeta čisto novo, vznemirljivo plat svoje osebnosti. Kar je neverjetno radodarna popotnica magične izkušnje materinstva, mar ne?

Slika
na vrh strani

2006 - 2012 Diva.si. Vse pravice pridržane | splošni pogoji | kolofon | zemljevid strani