Pošlji prijateljuNazajDomov

četrtek, 19. oktober 2017

Žrebec meseca januarja - Keanu Reeves

avtor: Mashika | vir: Diva | foto: Diva | 01.02.2008 | komentarjev: 11 | ogledov: 35
Če vas ni prepričal že lep opus njegovih filmov, potem je bila trilogija Matrice zadetek v polno. Oblečen v črno, s črnimi očali, gracioznimi gibi, ob vsem tem pa se ni niti za trenutek nasmehnil - izgledal je preprosto popolno!


Govorimo torej o Keanuju Reevesu. Kanadski igralec, katerega polno ime je Keanu Charles Reeves, se je rodil 2. septembra 1964 v Bejrutu v Libanonu. Mama Patricia Bond (rojena Taylor), po poklicu oblikovalka kostumov, je Angležinja, oče Samuel Nowlin Reeves Jr. pa geolog z zanimivim poreklom. Sicer Američan, vendar z irskimi, portugalskimi, havajskimi in kitajskimi koreninami. Morda je prav zaradi tega tudi v Keanuju nekaj mističnega.

Slika


Ko mu je bilo 13 let, je oče zapustil družino in od takrat kakšnega posebnega odnosa z njim ni vzpostavil. Ime je dobil po stricu Henryju Keanuju Reevesu, prav to pa mu je od začetka povzročalo nekaj preglavic. Ko je namreč prvič prišel v Hollywood, se je njegovemu takratnemu agentu zdelo ime preveč eksotično, tako da je vsaj v filmih iz začetka njegove kariere podpisan kot K. C. Reeves.

Zelo je navezan na svojo družino, predvsem na sestro Kim (rojeno 1966 v Bejrutu), ki pa že od 90-ih let prejšnjega stoletja bije boj z levkemijo. Kupil ji je hišo v Italiji, na otoku Capri.
Poleg prave sestre Kim pa ima še dve polsestri - Karino Miller (rojeno 1976 v Torontu) po materini strani ter Emmo Reeves (rojeno 1980 na Havajih) po očetovi strani.
Otroštvo mu ni bilo ravno postlano z rožicami, saj so se venomer selili iz kraja v kraj, imel pa je kar nekaj očimov. Starša sta se ločila leta 1966, mama pa se je preselila najprej v Avstralijo, potem pa v Ameriko, v New York. Tam je spoznala in se tudi poročila s Paulom Aaronom, broadwayskim in hollywoodskim režiserjem. Z družino sta se preselila v Toronto, leta 1971 pa tudi ločila. Mati se je potem leta 1976 poročila z Robertom Millerjem, rockovskim managerjem, a se tudi od njega ločila, in sicer leta 1980. Njen četrti mož Jack Bond je bil frizer. Zakon se je razdrl leta 1994.

Slika


Nič kaj prijetno za otroke, ki so jih pazili stari starši in varuške.
V komaj 5 letih je zamenjal 4 srednje šole, a je raje kot učenje imel hokej. Vedno je sanjal, da bi bil rad v kanadski reprezentanci na olimpijskih igrah.
Zanimivost, ki je morda niste vedeli: ima disleksijo!

Prvič se je s kamerami srečal že pri 9. letih. Pri 15. je kot Mercutio igral v odrski uprizoritvi Romea in Julije. Preboj na tv ekrane mu je uspel v komični seriji Hangin' In. Prvi studijski film mu je bil pisan na kožo -igral je obetavnega hokejista v filmu Youngblood, ki so ga snemali v Kanadi.
Kmalu za tem pa je na povabilo enega od očimov, Paula Aarona, odšel v Los Angeles pod okrilje agenta Erwina Stoffa, ki je tudi ostal Reevesov manager, soustvarjal pa je kar nekaj njegovih filmov.
V 80-ih letih je igral v kar nekaj filmih, namenjenim najstnikom, vse dokler ni doživel nepričakovanega uspeha leta 1989 v filmu Bill & Ted's Excellent Adventure ter v nadaljevanju Bill & Ted's Bogus Journey, s čimer si je pridobil sloves sladkega šaljivca.
V začetku 90-ih je končno izstopil iz vrtinca najstniških filmov. Pojavil se je v visoko proračunskem filmu Point Break, ki ga je prikazal kot pravega zapeljivca, prislužil pa si je tudi naziv MTVjev najbolj zaželen moški leta 1992.

Slika


Z akcijskim filmom Hitrost (Speed) je še dodatno pokopal prejšnji sloves komedijanta. Hkrati pa je to tudi prvi film, v katerem je odigral glavno vlogo. Film z ne ravno visokim proračunom je dosegel nepričakovan mednarodni uspeh in oba glavna igralca, tako Keanuja kot Sandro Bullock, izstrelil med zvezde.
Kljub izjemnemu uspehu in slavi je le redkokdaj vloge v zanj zanimivih eksperimentalnih filmih.
Morda je tudi zaradi tega doživel kar precejšen padec oz. zaton kariere, saj je sledilo kar nekaj filmov, ki so jih kritiki odločno pokopali. Iz krize se je izkopal s stilom - z izvrstno igro ob Alu Pacinu in Cherlize Theron v Hudičevem advokatu (The Devil's Advocate).

Slika


Znanstveno fantastična Matrica pa ga je postavila na piedestal, uveljavil se je kot mednarodni super zvezdnik. In tudi lepotec brez primere. Med vsemi tremi deli Matrice je bleščeče kritike prejet tudi za vlogo nasilnega moža v filmu The Gift, vendar pa si je izbral kar nekaj slabih vlog - med drugim tudi v filmih The Watcher, Sweet November in The Replacements. A kljub temu so bili vsi trije deli Matrice, Something's Gotta Give in Constantine dovolj močan pokazatelj Keanujeve nadarjenosti za igro. Če temu dodamo še sladko romantiko s Sandro Bullock v filmu The Lake House, potem ni več dvoma.

Vsi igralski dosežki so mu 31. januarja 2005 prinesli zvezdo na Hollywood Walk of Fame.

Slika


Poleg igralstva pa je Reeves tudi navdušen športnik. Ob hokeju se navdušuje še nad rugbyjem, surfanjem, namiznim tenisom in nogometom. V lasti ima kar nekaj težkih motorjev, izmislil pa si je tudi izraz 'demon ride' - ultra hitra vožnja brez luči, ponoči seveda. Običajno sicer srečno, si je pa na eni izmed takih voženj leta 1988 zlomil nekaj reber in zamaknil vranico. Od takrat ima kar opazno brazgotino na trebuhu.
Odlično igra tudi šah in ima prav neverjeten spomin - to je dokazal tudi z igro v Hamletu, saj si je zapomnil celotno igro - je pa tudi velik oboževalec Shakespearovih del.
Je levičar.
Vendar bas kitaro igra z desno roko, do leta 2005 je igral kar v nekaj bandih. Obožuje zasedbe kot so The Ramones, The Sex Pistols, Joy Division in The Clash. Pa tudi bolj indie rockovske kot so They Might Be Giants, Crooked Fingers ali pa Mary J. Blige in R&B legende Steveija Wonderja in Otisa Reddinga.

Slika


Skoraj desetletje je, kljub naraščajoči popularnosti in zvezdništvu, raje živel v najetih hišah in hotelih, prvo hišo si je kupil šele leta 2003 na hollywoodskih gričih, ima pa tudi stanovanje v New Yorku.
Čeprav je eden bolj zaželenih moških, ni bil nikoli poročen. Decembra 1999 je njegovo dekle Jennifer Syme rodila mrtvorojeno deklico Avo Archer Reeves, aprila 2001 pa je tudi ona umrla v avtomobilski nesreči. Čeprav sta se tragediji zgodili kmalu po Matrici, je le enkrat spregovoril javno o tem in rekel le, da ne verjame v rek, da se vse zgodi z razlogom. Prav tako ni nikoli javno spregovoril o sestrini levkemiji.

Je izvrsten igralec z bleščečo kariero in neverjetnim potencialom, s katerim lahko doseže še veliko, vendar pa mu v zasebnem življenju nikoli ni bilo postlano z rožicami. Morda je prav zaradi te svoje mističnosti in skrivnostnosti še toliko bolj mamljiv in zagotovo eden najbolj zaželenih zvezdnikov, kateremu bi ramo z največjim veseljem posodila marsikatera divica.


Komentarji:


01.02.2008 | Li Ann
Jaz sem bila v njega "zaljubljena" ravno ko je nastopal v "najstniških" filmih. Bil mi je najlepši tip ever - kar nekaj časa Smile No, še vedno mi je lepši od pocukranih Hollywoodskih tipov. Takoj za Keanujem je bil vedno j.Depp Very Happy ...


01.02.2008 | slaybelle
oh neo.. mislm keanu.. se strinjam z Liann, čist peveč je lep Embarassed takoj za njemu pa Đoni..
aja pa matrix rula Skakavček


01.02.2008 | Muca_maca
oh ja, my love...


01.02.2008 | drama_queen
oh his IS hot Skakavček give me mooore Very Happy


01.02.2008 | anabelle
mmmmmmmmmmmmm... kolk je hud...


01.02.2008 | evcy3
Kjut kjut kjut Very Happy Very Happy


01.02.2008 | sOčNa BrEsKvIcA
oh, i sure do like him Smile Srček


02.02.2008 | Amerie
sexapil pa ma jaw: Pijanček:


03.02.2008 | Mojčika
Res simpatičen, samo J. Depp ga pa še vedno prehiti Very Happy.


04.02.2008 | zvezda
he's hot


04.02.2008 | Mirella
Hud je! Very Happy
na vrh strani

2006 - 2012 Diva.si. Vse pravice pridržane | splošni pogoji | kolofon | zemljevid strani