Pošlji prijateljuNazajDomov

ponedeljek, 25. september 2017

Panamski klobuk

avtor: Urška Podojstršek | vir: Diva | foto: Diva | 01.05.2009 | ogledov: 38
Če sem čisto poštena, sem vam hotela napisati članek o klobukih. Skulpturah, ki jih boste letos poleti lahko nosile na plaži, če ste dosti drzne tudi po mestni promenadi ali na svečanih sprejemih.


Pa s tem ne mislim oguljenega piknika znane tračarske revije, kjer nosijo na glavi stare klafete polepljene s plastičnimi rožami.

Sama sem velika ljubiteljica vsakovrstnih pokrival in včasih se moram psihično pripraviti na vse možne pripombe in komentarje. Ampak ko enak klobuk nataknem na glavo tretjič ali četrtič, sem na oziranje mimoidočih in brezsramno buljenje že navajena. In me briga za njih.
Je pa res, da ni vsak karakter in vsaka glava za vsak klobuk. Govorim klobuku in s tem ne mislim čepic, kap, turbanov in rut.

Klobuk je le Klobuk.
In Klobuk z veliko začetnico je panamski klobuk oziroma jipijapa, kot jih tudi imenujejo po mestu, ki je v Ekvadorju najbolj znano po izdelavi le-teh čudovitih stvaritev.

 Slika      Slika
Panamc je pleten klobuk, ki ima svoje korenine v Ekvadorju, kjer ga pletejo iz slame rastline toquilla. V 19. In 20. stoletju so jih pletli v Ekvadorju, in kot večino drugih dobrin iz Južne Amerike, ki so jih potem rapečevali po celem svetu, najprej z ladjami poslali na Isthmus of Panama, ozek predel med Karibskim morjem in Pacifikom, ločnico med Severno in Južno Ameriko. Nekatere izvozne artikle so zato poimenovali raje po mestu izvoza, kot po originalnev izvoru, zato se je tudi klobukov prijelo ime panamski klobuk.
Ko je predsednik Theodore Roosevelt obiskal Panamo v obdobju gradnje panamskega prekopa si je nadel slavnega panamca in s tem se je njegova popularnost dvignila pod nebo.

 Slika      Slika 
Z upadanjem nošnje moških klobukov kot dela moške garderobe, je upadlo tudi povpraševanje po panamskih klobukih.
A kdor vidi dlje od svojega nosu in da nekaj nase, si ga zagotovo potihoma želi. Ker to pokrivalo je to kar je Aston Martin med avtomobili. Večna klasika. S to razliko, da si ga lahko privošči skoraj vsak. Recesiji navkljub.
Še danes so ročno pleteni in nekatere pletejo tudi do 3 mesece. Pletenje se razlikuje glede na kvaliteto slame, gostoto pletenja in seveda ročne spretnosti ustvarjalca klobuka, kar daje klobuko dokočno kvaliteto in ceno.

 Slika        Slika
Obstaja veliko modelov teh pletenih umetnin, a zmeraj boste našli vsaj te tri modele: borsalino, planter in colonial.
Predvsem je njegovo mesto ob lanenih ali svilenih poletnih oblekah svetlih barv. Mogoče se vam zdi, da bolj moških kot ženskih, a odkar ženske nosimo hlače, kadimo in preklinjamo, si lahko na glavo poveznemo tudi panamski klobuk.
Ga predrzno nagnemo na oči in uživamo v njegovi senci in zavistnih pogledih vseh, ki vedo, da praktično nosiš na glavi Aston Martina...

 Slika       Slika
Kje ga kupiti pri nas, ne vem. Zagotovo ga lahko kupite preko spleta. A bodite pozorni, ker so se tudi na njih spravili Kitajci, ki delajo boljše in slabe kopije.
Priporočam vam, da prosite prijatelje, ki bodo potovali v Panamo ali Ekvador, da vam ga prinesejo. Obljubite vsaj pivo, če že ne večerje, da ga le res prinesejo. Čistega in celega.

 


Za dodajanje člankov med priljubljene, moraš biti prijavljen(-a) !na vrh strani

2006 - 2012 Diva.si. Vse pravice pridržane | splošni pogoji | kolofon | zemljevid strani