Najdi na Divi


"Jesen je zadnji in najočarljivejši nasmeh leta." ~William Cullen Bryant

Subvencionirano izkoriščanje

 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    HACKED BY BOSNJO Seznam forumov -> Delo & denar
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
ninchy_5
sramežljivka
sramežljivkaPridružen/-a: 28.Nov.2014 23:11
Zadnji obisk: 28.Sep.2017 13:32
Prispevkov: 21

PrispevekObjavljeno: 27.Sep.2017 12:56    Naslov sporočila: Subvencionirano izkoriščanje Odgovori s citatom

Zanima me, kaj bi ve naredile na mojem mestu. Situacija pa je sledeča:

Lani sem se zaposlila preko nekega programa za subvencije, in tako je moj delodajalec dobil nekaj tisočakov samo za to, ker je nekoga vzel iz zavoda. Še vedno sem zaposlena pri tem delodajalcu, pogodba pa poteče čez dober mesec. Nekako sem upala, da me bo delodajalec po tem obdobju redno zaposlil, ali pa že prej vrnil na zavod, v kolikor se izkaže, da zanj nisem primerna. Sedaj pa so se stvari nepričakovano obrnile v smer, ki je nisem pričakovala:

Ker sem letos dopolnila 30 let, mi spet pripada neka druga subvencija. Delodajalec sicer ni upravičen do ponovne subvencije, a v podjetju imamo kar nekaj S.P.-jev in zato se delodajalec že dogovarja, da bi me zaposlil nekdo drug, toliko da podjetje dobi še eno subvencijo. Ker pa do ponovne subvencije ne prideš takoj, bi me trenutni delodajalec najprej dal na zavod in po določenem času bi me zaposlil nekdo drug, dejansko pa bi še zmeraj delala za isto podjetje.

Ko sem na internetu (bizi) preverila podjetje, sem ugotovila, da so direktno na podjetju zaposleni samo 3 (od tega je tukaj še direktorica), kolektiv pa nas šteje 7. Tudi če prištejem še tiste z S.P-ji, še vedno nekaj smrdi. Iz tega mi postaja jasno, da gre delodajalcu bolj za subvencijo kot karkoli drugega.

Ko sem raziskovala naprej, sem ugotovila, da je takih primerov kot sem jaz, kar nekaj... zato sem svojo situacijo poimenovala kar "subvencionirano izkoriščanje".

Kaj se bo zgodilo čez eno leto? Delodajalec me bo moral redno zaposliti ali spet vrniti na zavod. Ker pa delodajalec nima namena zaposlovati (vsaj tako je videti), bom verjetno po enem letu zanj nezanimiva. Da bi pa uveljavila 3 subvencije, pa se mi zdi malo verjetno.

Toliko z moje strani. Zanima me, kaj si ve mislite o tem. Si delodajalec sploh zasluži še eno subvencijo (čeprav to zame pomeni zaposlitev) ali je boljše, da ga čim prej zapustim?
Nazaj na vrh
ninchy_5 ni prisoten  Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
NatašaL
prijateljica
prijateljica


Spol: Spol:Ženska
Pridružen/-a: 16.Sep.2008 6:43
Zadnji obisk: 14.Okt.2017 20:28
Prispevkov: 281

PrispevekObjavljeno: 27.Sep.2017 20:40    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Jaz ti predlagam, da ga čimprej zapustiš. Očitno je da se praskaš tam kjer te ne srbi. Predvidevam da je bil delodajalec do tebe pošten, dal ti je plačo, verjetno si osvojila neka nova znanja, trudili so se s tabo da so te kaj novega naučili, tebe pa skrbi koliko je dobil od države.
Predlagam ti da si najdeš takega delodajalca, ki ti bo že kar prvi dan dal v roke pogodbo o redni zaposlitvi, ves dopust in te na koncu še vprašal kaj bi sploh rada delala. Vso srečo ti želim.
Nazaj na vrh
NatašaL ni prisoten  Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
ninchy_5
sramežljivka
sramežljivkaPridružen/-a: 28.Nov.2014 23:11
Zadnji obisk: 28.Sep.2017 13:32
Prispevkov: 21

PrispevekObjavljeno: 27.Sep.2017 21:11    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Seveda me skrbi. V letu dni odkar sem zaposlena, sem lahko ocenila finančno stanje podjetja... nenazadnje sem tudi na takem delovnem mestu, da se na finance moram spoznati. Brez problema bi lahko bili vsi zaposleni, ne bi bilo treba nobenih S.P.-jev in ne vem česa... podjetje bi si to lahko privoščilo in ne bi nič trpelo, res pa je, da bi se to poznalo direktorici v žepu. Mogoče nisem bila dovolj natančna: kar odgovorno delo, ki zahteva kar nekaj znanja sem opravljala za minimalca (še folk na traku dobi več), če je bilo treba delati nadure, sem denar dobila na roke (da so za podjetje nižji stroški), podjetje je dobilo subvencijo, pobrali so regres (ki bi mi po pogodbi moral pripadati) in za povrh sem (upam da) s svojim delom podjetju prinesla nekaj zaslužka... ne mi rečt, da si ne morejo privoščit zaposlitve! To subvencijo bi lahko dobil nekdo, ki delavca res potrebuje in ga nima namen dati na zavod, ampak v tem primeru je šel denar v napačne roke. Direktorica pa se pred strankami hvali kako smo uspešno podjetje, kako hitro rast imamo... seveda jo imamo, ampak pod kakšnimi pogoji?!
Nazaj na vrh
ninchy_5 ni prisoten  Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
NatašaL
prijateljica
prijateljica


Spol: Spol:Ženska
Pridružen/-a: 16.Sep.2008 6:43
Zadnji obisk: 14.Okt.2017 20:28
Prispevkov: 281

PrispevekObjavljeno: 28.Sep.2017 5:45    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Taka je pač politika direktorice. Če se je ona tako odločila in ji tak način dela ugaja oz. ji prinaša dobre rezultate ga verjetno ne bo spremenila. Če sumiš, da so ti dali premalo pa jih prijavi na inšpekcijo. Ponavadi se to koliko in kaj delaš in koliko zato dobiš dogovoriš vnaprej ali najkasneje takrat ko podpišeš pogodo o zaposlitvi. Jokanje in stokanje za nazaj ne prinaša nekih rezultatov. Imaš pa tudi ti možnost odpret sp in iti na svoje, potem pa boš videla kako je to.
Nazaj na vrh
NatašaL ni prisoten  Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
ninchy_5
sramežljivka
sramežljivkaPridružen/-a: 28.Nov.2014 23:11
Zadnji obisk: 28.Sep.2017 13:32
Prispevkov: 21

PrispevekObjavljeno: 28.Sep.2017 8:59    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Gre se mi predvsem za to, kakšen odnos ima direktorica. Subvencija je mišljena kot nekakšna denarna pomoč podjetju... s tem ko podjetje nekoga uvaja, morajo zaposleni svoj čas nameniti novemu delavcu in s tem delajo izgubo. Kakšna start-up podjetja tega gotovo ne morejo privoščiti. S subvencijo pa se ta zguba pokrije in podjetje lahko uvaja novega delavca brez kakšnih dolgoročnih posledic. Če pa podjetje v enem letu ni novega delavca dovolj naučilo, potem delavec ni primeren za delovno mesto ali pa nekaj v podjetju delajo narobe. Takšen je moj pogled na subvencijo.

Tudi država, ki je spisala zakon, da subvencija pripada 1 leto in da je podjetje upravičeno do 1 subvencije, je verjetno podobno razmišljala. Smatra se, da se v enem letu lahko vsak priuči nekega dela... če temu ne bi bilo tako, bi se ena subvencija lahko vlekla 2 leti, ali pa kar 3.

Direktorica pa to očitno vidi kot nekakšen dodaten vir zaslužka. Zakaj me to toliko moti? Zato ker ta njen pogled na subvencijo lahko vpliva name... ko enkrat subvencije ne bo, me lahko vrže ven in vzame nekoga, ki ji bo prinesel novo subvencijo. Ona nikakor ne more biti na zgubi, jaz pa sem lahko.

Pa da ne bo pomote: ne govorim o kakšnem startup-u, ki se šele dobro uči, govorim o podjetju z 12-letnimi izkušnjami. Nekateri so v tem podjetju že 5 in več let, a še vedno niso zaposleni direktno na firmi.

Glej, takole bom rekla: če nekdo 5 let dela za firmo, je sigurno primeren in dober delavec, saj bi sicer odletel že po prvem letu. Če pa firma tudi po več letih delavca nima namena zaposliti (pa bi ga z vidika financ lahko), potem firmi ni v interesu zaposlovanje. Razumem, da je vsaka zaposlitev podjetju v breme, ampak tako je. Nekih igric z raznimi S.P-ji in stiskanja na račun delavca (da bo finančno stabilna firma prišla čim ceneje skoz) se jaz ne bi šla.


Ne vem, morda delam napako, ampak vidim kam stvari peljejo.
Nazaj na vrh
ninchy_5 ni prisoten  Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
NatašaL
prijateljica
prijateljica


Spol: Spol:Ženska
Pridružen/-a: 16.Sep.2008 6:43
Zadnji obisk: 14.Okt.2017 20:28
Prispevkov: 281

PrispevekObjavljeno: 28.Sep.2017 9:46    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Do neke mere se strinjam s tabo. Danes je pač tako, da razmer v firmi kreira direktorica, sami delavci pa se stem naj nebi obremenjevali. Tudi ti se preveč vtikaš v delo in razmišljanje direktorice. Verjemi, pri nas bi že spokala. Naloga delavca je da dela, naloga delodajalca pa da ga za opravljeno delo nagradi, enostavno povedano. Sicer je pa danes tako, da če ti paše delaj, če ne pa pojdi. Tvoja direktorica že ve zakaj tako dela in ji verjetno nebi pasalo da ji nekdo soli pamet kaj in kako. Vsak naj dela svoje pa bo za vse uredu. Tudi sama sem v taki službi da sem na udaru med delavci in direktorjem. Najlažje povedano, če ti nismo všeč, pa pojdi, mi se verjetno ne bomo umaknili.
Nazaj na vrh
NatašaL ni prisoten  Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
printemps
kraljica foruma
kraljica forumaPridružen/-a: 27.Okt.2005 0:49
Zadnji obisk: 16.Okt.2017 15:52
Prispevkov: 8742

PrispevekObjavljeno: 28.Sep.2017 11:11    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Samo nekaj: regres ti po zakonu pripada. Ce ti ga jemljejo, pejt drugam.
Nazaj na vrh
printemps ni prisoten  Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjeve bloge
ninchy_5
sramežljivka
sramežljivkaPridružen/-a: 28.Nov.2014 23:11
Zadnji obisk: 28.Sep.2017 13:32
Prispevkov: 21

PrispevekObjavljeno: 28.Sep.2017 13:32    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Vem da mi regres pripada in ta se izplača v 2 delih, sorazmerno s časom zaposlitve. Jaz sem dobila prvo polovico, druga pa do mene ni prišla. Nisem spraševala kdaj bo, če sploh bo, ker bi lahko vsak trenutek letela ven s podjetja. Ko regresa ni bilo, sem takoj vedela kaj to pomeni, saj so sem od drugih sodelavk že marsikaj izvedela.

Tudi potni stroški bi mi morali pripadati v celoti, a sem jih dobila le polovico. Kot da se vozim samo v eno smer, domov pa ne grem več. Polovico potnih stroškov pa je firma porabila, da si je zmanjšala stroške.

Tudi bolniška bi me morala pripadati, a sem za vsak dan odsotnosti dobila smešno malo... dejansko toliko, da ne morem reči, da je nisem dobila. Najraje bi jim rekla, naj si še to obdržijo, da bodo imeli za čez mesec. Pa zdaj računajte, kako bo, če se slučajno poškodujem in bom na dalj časa odsotna.

Direktorica računa, da bomo delali nadure in s tem pokrili minus - potne stroške, bolniško itd. Kolikor vem, po drugih podjetjih ni treba delati nadur, da ti te stvari pripadajo oz. da pokriješ minus.

V takih razmerah delamo pri nas. Ne vem, če je še kje tako, ampak bolj v skrajnost pri nas več ne moremo. A naj naredim fotko in jo objavim, da boste videli s čim se direktorica vozi v službo? Pa potem povejte, če se vam zdi pravično še neke subvencije uveljavljat.
Nazaj na vrh
ninchy_5 ni prisoten  Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
NatašaL
prijateljica
prijateljica


Spol: Spol:Ženska
Pridružen/-a: 16.Sep.2008 6:43
Zadnji obisk: 14.Okt.2017 20:28
Prispevkov: 281

PrispevekObjavljeno: 28.Sep.2017 19:29    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Regres če ti pripada je izterljiv 5 let. Greš k odvetnku poveš v čem je problem in potem bo vse rešil on. O vseh teh tvojih problemih ki jih navajaš ti mi tukaj na divi ne moremo prav dosti pomagati. Najprej poizkusi sama rešiti probleme katere imaš s povovorom pri direktorici, če tukaj ne bo uspeha za take probleme obstajajo inšpekcije in če še po obisku teh ne boš zadovoljna ti ostane samo še .... S kakšnim avtom se vozi direktorica pa je verjetno zadnja stvar ki naj bi te zanimala.
BTW tudi jaz se vozim z Audijem A8 pa se s tem verjetno nihče ne obremenjuje.
Nazaj na vrh
NatašaL ni prisoten  Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
densy
čveka
čveka


Spol: Spol:Ženska
Pridružen/-a: 24.Dec.2008 13:34
Zadnji obisk: 10.Okt.2017 9:14
Prispevkov: 1290

PrispevekObjavljeno: 29.Sep.2017 11:42    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Če ti ni všeč zaposlitev in če odnosi niso OK, potem si poišči novo službo.
Glede neizplačanih zadev pa se obrni na pristojne organe in po pomoč k odvetniku. Direktorice in njenih taktik pa žal ne boš spremenila..

Ko smo že pri izkoriščanju sistema.. nekako se mi zdi, da bi morala oseba s par leti delovnih izkušenj in nekimi osnovnimi kompetencami, dobiti službo brez finančnih vzpodbud.

_________________
nakitNA
Nazaj na vrh
densy ni prisoten  Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    HACKED BY BOSNJO Seznam forumov -> Delo & denar Časovni pas GMT + 1 ura, srednjeevropski - zimski čas
Stran 1 od 1
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Lahko dodajaš priponke v ta forum
Lahko gledaš priponke v tem forumu


HACKED BY BOSNJO RSS feed teme 
Forum poganja phpBB

na vrh strani

© 2006 - 2012 Diva.si. Vse pravice pridržane | splošni pogoji | kolofon | zemljevid strani