Pošlji prijateljuNazajDomov

četrtek, 30. oktober 2014

Najdi na Divi


Išči


"Jesen je zadnji in najočarljivejši nasmeh leta." ~William Cullen Bryant

Slovar

A - B - C - D - E - F - G - H - I - J - K - L - M - N - O - P - R - S - T - U - V - Z - X - Y


A 

Aceton

Topilo, ki se uporablja za odstranjevanje laka za nohte. Lahko suši in draži kožo, odvisno od količine, ki jo izdelek vsebuje.

Acetylated Lanolin Alcohol

Alkohol, ki ne izsušuje, temveč mehča kožo. Zelo komedogen (povzroča ogrce, mozolje). Acrylates Copolymer: Aktivna sestavina v izdelkih, uporabljena za vpijanje maščobe, ki jo koža izloča.

Acrylates/Octylpropenamide Copolymer

Sestavina, ki se v izdelkih uporablja za odbijanje vode – izdelek je zato, ker vsebuje Acrylates/Octylpropenamide Copolymer, vodoodporen.

Alcohol SD-40

Imenovan tudi SD Alcohol 40 in sinonim za alkohol SDA-40, čisti kozmetični alkohol. Takoj izhlapi, zato se uporablja kot nosilec za druge sestavine, ki jih »dostavi« pod površje kože in jih tam pusti. Prijaznejši do kože kot ethyl alcohol. Lahko učinkuje antibakterijsko.

Algae / Seaweed extract

Sestavina, ki kožo mehča in ji dovaja vlago. Naj bi imela antioksidantne značilnosti.

Allantoin

Pomirja kožo in blaži vnetja.

Alpha Hydroxy Acid

Aktivna sestavina, derivat iz sadnih kislin. Pomaga pri luščenju povrhnjice. Obnavlja zalogo vlage in povzroči, da se ostale sestavine lažje vpijejo v kožo. Zelo iskana sestavina v izdelkih proti staranju in v izdelkih za svetlenje kože. Lahko draži kožo, še posebno pri prepogosti uporabi. Če ima izdelek pH višji od optimalnega (med 3 in 4) se učinek kislin ublaži, zato je draženje zmanjšano, vendar je s tem tudi luščilni učinek slabši. AHA kisline so: citric acid (iz citrusov), glycolic acid (iz sladkornega trsa), lactic acid (iz mleka). Manj pogosti AHA kislini, ki se uporabljajta v kozmetiki sta malic acid (iz jabolk) in tartaric acid (iz vina). Zaradi luščilnega učinka je koža po uporabi AHA kislin zelo občutljiva na sonce (nujna uporaba zaščitnega faktorja).

Alpha Lipoic Acid

Antioksidant; topen v vodi in maščobi, zato lahko ščiti celice na večih področjih. Deluje tudi protivnetno.

Ascorbic Acid

Vitamin C, antioksidant, ki pospešuje sintezo kolagena v kožnih celicah. V določenih pripravkih lahko svetli kožo. Učinkovit je samo L-ascorbic acid (v nasprotju z D-ascorbic acid).

Ascorbyl Palmitate

Derivat vitamina C, topen v maščobi. Dober antioksidant, vendar pri sintezi kolagena manj učinkovit od vitamina C.


B 

Beeswax

Voščena sestavina v številnih kozmetičnih izdelkih. Dovaja vlago in ustvarja zaščitno plast. Služi tudi kot emulgator (skrbi, da se voda in maščoba v izdelku ne ločita). Lahko je rahlo komedogen.

Benzoyl Peroxide

Deluje antibakterijsko in uničuje akne. Lahko suši in draži kožo. Nekateri ljudje so na to sestavino zelo občutljivi. V tujini je na voljo v koncentracijah od 2.5 do 10%.

Beta Hydroxy Acid

Podrazred organskih kislin; Najpogosteje v kozmetiki srečamo salicilno kislino, ki se uporablja za luščenje (piling) suhe kože in zdravljenje aken.

Boric Acid

Antiseptik, ki se ga uporablja kot konzervans za preprečevanje plesnitve izdelkov. Lahko draži kožo.


C 

Caffeine

Uporaben je za blažitev zabuhlih podočnjakov.

Camphor

Hladilna sestavina, ki pomirja srbenje in razdraženo kožo.

Carbomers (934, 940, 941, 980, 981)

Stabilizatorji in zgoščevalci, pogosto uporabljeni v izdelkih za nego kože.

Carmine

Rdeč pigment, pogost v maskarah, lahko deluje dražeče.

Cellulose

Zgoščevalec in emulgator (skrbi, da se voda in maščoba v izdelku ne ločita).

Ceramides

Lipidi (maščobe), ki so glavni sestavni del kože. Skrbijo za zadrževanje vlage v koži.

Ceteareth

Lubrikant, kombinacija cetearyl in stearyl alkoholov.

Cetyl Alcohol

Lubrikant in emulgator (skrbi, da se voda in maščoba v izdelku ne ločita). Ne draži, ne izsušuje, ni komedogen.

Collagen

Glavno podporno vlakno znotraj dermisa, ki koži daje moč in strukturo. Izgubljenega kolagena se žal ne da nadomestiti z nanašanjem le-tega na kožo, saj so njegove molekule prevelike, da bi prodrle dovolj globoko. Pri nanašanju na kožo torej kolagen lahko deluje le kot vlažilec.

Cyclic Acid

Nov izraz za hialuronsko kislino (Hyaluronic Acid). Učinkovit vlažilec.

Cyclomethicone

Ena od oblik silikona, ki izdelkom daje gladko teksturo. Je nekomedogen.


D 

Dimethicone

Ena od oblik silikona. Ščiti kožo, zadržuje vlago, je nekomedogen. Uporablja se pri zdravljenju brazgotin.


E 

EDTA

Konzervans, upočasnjuje oksidacijo sestavin. Lahko povzroči kontaktni dermatitis.

Elastin

Vlakno znotraj dermisa, ki podpira kožo, podobno kolagenu. Ob zunanji uporabi ne more prodreti v kožo, deluje pa kot dober vlažilec.

Ellagic Acid

Naravna sestavina, ki zavira nastanek sončnih in starostnih peg.

Ethyl Alcohol

Enako kot ethanol, deluje antibakterijsko. Običajno je premočan za redno uporabo v kozmetične namene. V visokih koncentracijah zelo izsuši kožo. Večinoma ga najdemo v tonikih. Po uporabi izdelka, ki vsebuje Ethyl alcohol, je kožo nujno potrebno navlažiti.


F 

FD&C Dyes

Barvila, odobrena s strani FDA (Food and Drug Administration). Uporabljajo se v živilski, farmacevtski in kozmetični industriji.

Fragrance

Aroma iz naravnih eteričnih olj ali sintetična dišava.

Free Radical Scavengers

Drugo ime za antioksidante.


G 

Glycerin

Vlaži in nudi koži zaščito pred izgubo vlage. V večjih koncentracijah lahko maši pore.

Glycine

Aminokislina. Ni jasno ali pri zunanji uporabi lahko vpliva na sintezo kolagena.

Glycogen

Naravni sladkor (glucose), podoben škrobu, deluje kot vlažilec.

Glycol Stearate

Zgoščevalec.

Glycolic Acid

AHA kislina, uporablja se v luščilne namene. Najdemo jo v losijonih in kemičnih pilingih. Zmore zgladiti drobne gubice. Prepogosta uporaba lahko draži kožo in povzroči druge poškodbe.

Grape Seed Extract

Rastlinski izvleček grozdnih pešk, ki velja za učinkovit antioksidant.

Green Tea Extract

Rastlinski izvleček zelenega čaja, ki velja za učinkovit antioksidant.


H 

Hyaluronic Acid

Učinkovit vlažilec – veže vlago iz zraka in jo dovaja koži.

Hydroquinone

Sestavina, ki je namenjena uravnavanju nepravilne obarvanosti kože (madeži zaradi poškodb od sonca, starostne pege,…); V tujini se koncentracija do 2% dobi v prosti prodaji, višja pa samo z receptom.


I 

Isopropyl Alcohol

Nosilec sestavin z antibakterijskimi značilnostmi. Kožo zelo izsuši, posebno v višjih koncentracijah.

Isopropyl Isostearate

Sestavina, ki kožo mehča. Komedogena.

Isopropyl Palmitate

Sestavina, ki kožo mehča, ponavadi derivat palmovega ali kokosovega olja. Komedogena.

Isostearic Acid

Maščobna kislina, ki na koži tvori film. Lahko je komedogena.


J 

Jojoba oil

Imenovana tudi Simondsia Chinesis, naravno olje iz pešk jojobe. Sestavina, ki kožo mehča in lubrikant. Po nekaterih trditvah tudi dober »dostavljalec« sestavin v kožo.


K 

Kaolin (China Clay)

Uporablja se v pudrih in maskah, namenjenih za vpijanju kožnega sebuma (olja). Zelo dober absorbent.

Kojic Acid

Uporablja se za svetlenje tona kože, zato ga posebno veliko promovirajo na območjih, poseljenih s temnopoltimi prebivalci.


L 

Lactic Acid

AHA (alfa hidroksi kislina), ki se v dermatologiji uporablja za hidratacijo in glajenje suhe in hrapave kože. V kemičnih pilingih ga najdemo tudi v višjih koncentracijah.

Lanolin

Kožo mehča in vlaži. Pri ljudeh nagnjenih k ekcemu, povzroča občutljivost, tako kot vsi ostali derivati iz volne.

Lecithin

Sestavina, ki kožo mehča. Emulgator (skrbi, da se voda in maščoba v izdelku ne ločita).

Licorice Extract

Kožni osvetljevalec; verjetno bolj močan kot Kojic acid.

Linoleic Acid

Esencialna aminokislina, ki kožo mehča. Emulgator (skrbi, da se voda in maščoba v izdelku ne ločita).

Liposomes

Aktivni »dostavljavci« sestavin. Votle krogle iz fosfolipidov (kot npr. lecitin), ki so 300 krat manjše od kožnih celic. Liposomi so napolnjeni z aktivnimi sestavinami, ki jih »dostavijo v kožo« in jih tam postopoma sproščajo.

Lysine

Aminokislina, ki je pomembna za sintezo kolagena, vendar je pri zunanji uporabi za ta namen neuporabna.


M 

Magnesium Ascorbyl Phosphate

Derivat vitamina C, ki je bolj stabilen od vitamina C. Učinkovit pri sintezi kolagena.

Methyl Gluceth

Vlažilec, ki veže vlago iz zraka in jo dovaja koži.

Methylparaben/Propylparaben

Dandanes najpogosteje uporabljen konzervans. Ne draži kože, ne povzroča občutljivosti in ni strupen.

Mineral Oil

Tekoča oblika, učinkovito topilo za odstranjevanje maščobe in ličil s kože. Komedogen (glede tega obstajajo velike polemike). Pri pogosti in daljši uporabi lahko izsuši kožo. Številna podjetja so uporabo mineralnega olja opustila, saj so se rastlinska olja izkazala za bolj učinkovita in koži prijaznejša.

Mucopolysacchaildes

Varni in učinkoviti vlažilci, ki vežejo vlago iz zraka in jo dovajajo koži.

Myrstyl Myrstate

Sestavina, ki kožo mehča. Ester (myristyl alcohola in myristic acid). Komedogen.


N 

Nanospheres

Aktivni »dostavljavec« sestavin. Mikro delci poroznih polimerov s posebno strukturo, ki dopušča visoko absorpcijo in postopno sproščanje sestavin.

NaPCA

Vlažilec, ki veže vlago iz zraka in jo dovaja koži. Isto kot Sodium PCA.


O 

Octyl Methoxycinnamate

Kemični zaščitni faktor. Pri nekaterih ljudeh lahko povzroči kontaktni dermatitis.

Octyl Palmitate

Topilo, ki ne suši in ni mastno. Pogosto se uporablja v izdelkih za čiščenje.

Octyl Salicylate

Antibakterijski konzervans.

Oxybenzone

Kemijski zaščitni faktor, ki kožo ščiti pred UVA in hkrati tudi UVB žarki.


P 

PABA (Para-Aminobenzoic Acid)

Blokira UVB žarke. V sedemdesetih letih so ga uporabljali kot zaščitni faktor. Lahko povzroči kontaktni dermatitis zato se ga za ta namen ne uporablja več.

Panthenol

Vitamin skupine B (B5), deluje kot vlažilec. Lahko pospeši celjenje kože.

Parabens

Danes najbolj pogosta skupina konzervansov. Ne dražijo in ne povzročajo občutljivosti. Methyl paraben lahko razpade in izpusti metanol, potencialno strupeno kemikalijo. Do katere stopnje ta preide v izdelke za nego kože, ni jasno. Obstajajo različne oblike, vsa imena se končajo na »paraben« (npr. methyl paraben, ethyl paraben, itd….).

Petrolatum

Težak nosilec, ki temelji na naftnih ogljikovodikih. Največkrat ga najdemo v vazelinih. Primeren je za občutljivo kožo, vendar pri aknavosti stanje še poslabša.

Poly Hydroxy Acid

PHA, derivat iz brstičev sadnih dreves. Trdijo, da je nežnejši od AHA in enako učinkovit. Polemike še vedno potekajo.

Polybutene

Pomaga narediti tekočine bolj viskozne.

Proline

Aminokislina, ki je izrednega pomena pri sestavi in proizvodnji kolagena. Pri zunanji uporabi najbrž ni učinkovita.

Propylene Glycol

Nosilec, transportno sredstvo kozmetičnih sestavin. Odličen za hidracijo suhe kože vendar lahko povzroči nastanek kontaktnega dermatitisa pri ljudeh, ki so nagnjeni k temu.


Q 

Qnaternium-15&19

Konzervans, ki deluje antimikrobno na širok spekter mikroorganizmov (quaternary ammonium salt).

Quaternary Ammonium Salts (QUATS)

Različni derivati v tej skupini so uporabljeni v vodoodpornih sredstvih za zaščito pred sončnimi žarki. QUATS kemično reagirajo na koži tako, da naredijo površino kože bolj odporno na vodo.


R 

Resveratrol

Antioksidant, ki podpira in ščiti kolagen. Lahko zadržuje nekatere mehanizme staranja z moduliranjem genskih aktivnosti.

Retinal

V maščobi topna oblika vitamina A. Njegova učinkovitost je odvisna od koncentracije, vendar je ugotovljeno, da je retinol približno 10x manj učinkovit od tretinoina in relativno nestabilen. V višjih koncentracijah draži kožo.

Retinol

V maščobi topna oblika vitamina A. Njegova učinkovitost je odvisna od koncentracije, vendar je ugotovljeno, da je retinol približno 10x manj učinkovit od tretinoina in relativno nestabilen. V višjih koncentracijah draži kožo.

Retinyl Palmitate

Znan tudi kot Vitamin A Palmitate. Ester retinola, kombiniran s palmitic acid. Velja za bolj stabilno različico retinola, namenjen pa je normaliziranju kožne teksture in za glajenju drobnih gubic. Manj dražeč od retinola.

Retinyl Palmitate Polypeptide

V vodi topna oblika Vitamina A.

Rose Hips

Izvlečki iz vrtničnih listov, kjer so odkrili visoke koncentracije vitamina C.


S 

Salicylic Acid

Najbolj pogosta oblika BHA (beta hydroxy kisline). Uporablja se za luščenje kože v kemičnih pilingih. Ker je topna v maščobi, je primerna za čiščenje in odstranjevanje kožnega sebuma in zdravljenje mozoljev.

Silcone

Ščiti kožo in ustvari svetleč in gladek videz kože. Koristen pri zdravljenju hipertrofičnih brazgotin.

Silica

Absorbent, ki zelo dobro vpija maščobo.

Silk Powder

Dodan v kozmetične proizvode (pudre), da pomaga vpijati vlago in maščobo.

Silk Proteins

Preprečujejo dehidracijo, običajno jih najdemo v kremah za okoli oči.

Sodium Bicarbonate

Nevtralizira kisline (zvišuje pH). Produkti so zato manj dražeči. Širše je poznan pod imenom »soda«.

Sodium Borate

Konzervans, povezan z boric acid. Zelo dražeč za kožo.

Sodium Hyaluronate

Učinkovit vlažilec, ki veže vlago iz zraka in jo dovaja koži. Solna oblika hialuronske kisline.

Sodium Laurel Sulfate

Najdemo ga v večini čistil in mil. Dobro čisti, se peni. Znan po tem, da draži kožo vendar ne povzroča raka.

Sorbic Acid

Konzervans, ki ščiti proizvode pred plesnijo.

Sorbitol

Pomaga pri hidraciji kože. Vodo potegne vodo od tam, kjer je je največ – ponavadi je to iz zraka. V sušnih pogojih vodo potegne iz kože, kar povzroči ravno obraten učinek, dehidracijo.

Stearic Acid

Maščobna kislina, uporablja se v čistilih. Lahko draži kožo.

Sulfur

Pomaga uničiti nekatere kožne bakterije in tako izboljša stanje aknavosti, seboreo in psoriazo (luskavico). Najbolj značilen je za mila, šampone in nekatera zdravila proti aknam.


T 

Titanium Dioxide

Mineralni zaščitni faktor za zaščito pred UVA in UVB žarki.

Triclosan

Pogosto uporabljen kot konzervans, naj bi bil hipoalergenski.

Tyrosine

Aminokislina, ki lahko izboljša učinek vitamina C pri sintezi kolagena. Igra vlogo pri formaciji melanina.


U 

Unipertan

Izdelek za sončenje. Sestavljen je iz tyrosine, riboflavina in kolagena. Noben Unipertan proizvod ne ščiti pred UV žarki, zato sončenje z njim še vedno ni varno.

Unipertan V-242

Popolnoma rastlinska različica unipertana, ki vsebuje tyrosine (aminokislina, ki je pomembna pri procesu porjavitve) in adenosine triphosphate, v rastlinsko-kolagenski osnovi.


V 

Vitamin A

Pomemben pri obnavljanju kože. Lahko izboljša strukturo kože in zgladi drobne gubice ter izboljša stanje z aknami. Manj učinkovit in manj dražeč od tretinoina. Povzroča občutljivost na sonce. Ne sme se uporabljati med nosečnostjo in dojenjem. Antioksidant.

Vitamin C

(L-ascorbic acid) Pospešuje sintezo kolagena. Vodotopen antioksidant. Nestabilen, če je izpostavljen zraku.

Vitamin D

Skrbi za obnavljanje celic. Derivati vitamina D se dobijo na recept, pri zdravljenju luskavice (psoriaza).

Vitamin E

(Tocopherol) V maščobi topen antioksidant, ki se ga na široko uporablja za nego kože. Kožo tudi mehča.


W 

Water

Voda, najbolj pogosto uporabljena in glavna sestavina v proizvodih za nego kože. Vedno se jo uporablja najčistejši obliki, brez mineralov in ostalih kemikalij, zato nosi razna imena, kot npr. distilled, deionized, purified,…

Witch Hazel

Rastlina z astringentnim delovanjem, pomaga odstraniti odvečno maščobo s kožne površine.


X 

Xanthan Gum

Zgoščevalec. Lahko je komedogen.


Y 

Yeast Extract

Izvleček iz pivskega kvasa (Saccharomyces cerevisiae), ki vsebuje mešanico proteinov, sladkorjev, vitaminov, aminokislin,…Po nekaterih trditvah lahko izboljša stopnjo obnavljanja celic.


Z 

Zinc Oxide

Spojina cinka in kisika. Zinc Oxide je blag antiseptik in anti-iritant. Dodan v kremah za sončenje, blokira UVA in UVB žarke. Je tudi ključna sestavina v kremah za dojenčke

na vrh strani

2006 - 2012 Diva.si. Vse pravice pridržane | splošni pogoji | kolofon | zemljevid strani