Kaj je osebna rast in kako jo doseči?

Osebna rast je nikoli zaključen proces rasti človekove zavesti. Prične se s trenutki, ko se zavemo, da smo le delček neskončnega vesolja, majceno bitje na drobni modri piki sredi pošastne, a lepe črnine. Začne se takrat, ko se vprašamo, zakaj smo tam, kakšen je naš namen, ter ko iščemo odgovore na ta vprašanja.

Vse to je osebna rast, pa tudi trenutki, ko se želimo zavestno izboljšati, biti koristni in dobri do drugih, se spremeniti in doseči neko višjo stopnjo samozavedanja in pogleda na svet ter s tem na celotno življenje. Tako kot želi biti športnik vse boljši in boljši, s treningom raste in se izboljšuje, tako lahko vsak posameznik raste na osebnem področju.

Zakaj je osebna rast pomembna?

Proces osebne rasti poskrbi za razvoj samega človeka. Ima velik vpliv nanj, na njegovo zavedanje časa in prostora ter pomena lastnega življenja. S tem, ko nekdo osebno raste, raste z njim tudi njegov intelekt, skupen nabor znanja in vpliv na okolico.

Na ta način vede ali nevede spreminja svoje okolje na bolje in skrbi za to, da se tudi drugi zavedajo pomena osebne rasti. Človek stopi na pot osebne rasti takrat, ko doživi večje spremembe v svojem življenju. Morda gre za spremembe, ki so prišle od zunaj in se jim mora prilagoditi, ali pa se je za spremembe zavestno odločil sam in s tem stopil na pot osebne rasti.

Kaj vse je lahko osebna rast?

Pri osebni rasti ne gre zgolj za iskanje samega sebe v širnem vesolju ali za odkrivanje mističnih modrosti, ki človeka usmerijo na pravo pot. Tudi premagovanje nekih lastnih obsesij ali strahov je lahko osebna rast. Premagovanje lenobe denimo ali pa spopadanje z lastno jezo.

Morda smo bili vse življenje zapostavljeni na nekem področju in nas to jezi že od malih nog. Te jeze nam ne bi smel zameriti nihče, a v trenutku, ko se zavemo, da ta jeza škodi zgolj nam samim, nam otežuje življenje in greni vsakdan, postanemo zavestni osebne rasti.

Takrat začutimo, da bomo napredovali, če se bomo naučili obvladovati to jezo in jo preusmeriti v nekaj pozitivnega. Morda bi jo pretočili v energijo za tek ali kolesarjenje in s tem naredili nekaj dobrega za svoje zdravje. Pomembno je, da se tega zavedamo in da vemo, zakaj je to za nas dobro. Na koncu pa niti ne le za nas, pač pa za vse okoli nas, ki imajo stik z nami.

Kako stopiti na pot osebne rasti?

Vsekakor z zavedanjem, da ta obstaja in da bo za nas storila mnogo dobrega. Na temo osebne rasti je napisanih veliko knjig in člankov na spletu. Odvijajo se delavnice in različna predavanja. Vse to je zelo dobro, da se človek pouči o tem, kaj osebna rast sploh je. A naprej mora vsak sam. Z zavedanjem samega sebe, s priznanjem svojih napak in iskanjem rešitev zanje.

Z vsako novo premagano oviro naša zavest raste in s tem rastemo tudi osebno. Da ste pri tem uspešni, boste opazili tako sami kot vaša okolica. Spremembe so jasne, pozitivne in všečne. A nikakor ne gre zgolj za to, da bi ugajali drugim, pač pa v prvi vrsti sebi. Se globoko v sebi bolje počutili in čistih ter jasnih misli gledali na svet.

Morda vas zanima tudi ...