Osebna rast v podjetništvu

Osebna rast je izjemnega pomena za vsakogar izmed nas. Omogoča nam, da se razvijamo, postajamo boljši, dojemljivejši in vidimo stvari, ki jih sicer ne bi. Z osebno rastjo se vsak posameznik sooča s svojimi tegobami, pomanjkljivostmi, strahovi in rečmi, ki ga na splošno ovirajo pri poti naprej.

Vsakdo izmed nas stremi naprej, ker tam zadaj že vse poznamo. Človek je radovedno bitje, ki se celotno življenje uči postati boljši, pametnejši in si želi napredovati na področjih, ki so mu blizu. Eno teh je lahko tudi podjetništvo in prav tisti podjetniki, ki vedo, kaj je osebna rast, so na koncu najbolj uspešni.

Osebna rast in javno nastopanje

Kar je skupnega praktično vsem podjetnikom, je javno nastopanje. Naj gre za nastopanje pred poslovnimi partnerji ali strankami ali pa javni nastop na predavanju, kjer prisostvuje množica ljudi. Ne gre za nekaj enostavnega, pa čeprav je pri nekaterih vsekakor videti tako.

Za uspešen javni nastop je potrebna samozavest, za samozavest pa popolno znanje o tistem, o čemer se govori. Nihče se ne rodi s sposobnostjo, da ve in zna vse. Skozi celotno življenje se učimo in tudi v poslu ni nič kaj drugače. Uspešni podjetniki žarijo od pozitivne energije in na daleč je prepoznati njihovo osebno zavest in rast.

Samozavest

Samozavest v podjetništvu je izjemno pomembna.

Tudi oni verjetno niso bili takšni na začetku svoje poti. So se pa spoprijeli s svojimi strahovi, pomanjkljivostmi, si jih priznali in delali na tem, da so jih odpravili. Veliko branja in razmišljanja o tem je potrebnega, preden lahko rečemo, da smo naredili nek premik naprej.

To osebno rast pa začuti tudi okolica. Prijatelji, znanci, sorodniki, poslovni partnerji in stranke. Prav vsi bodo začutili to spremembo in končni rezultat bo zadovoljujoč za vse strani.

Pomembna je želja po napredovanju

Tako so govorili že naši stari starši in tako velja še danes. Če hoče človek napredovati in rasti na osebnem področju, mora v to vložiti svoj čas in energijo. Mora se zavedati, zakaj si želi te rasti in kaj od nje lahko pričakuje. Tudi vsakodnevni odhod na delo in opravljanje le-tega bo lahko poskrbelo za našo osebno rast, a le če bomo pri delu želeli več in bolje.

Vsakodnevno ponavljanje enakih vzorcev ne pomeni napredka in enako je pri osebni rasti. Kar znamo, moramo shraniti, a želeti si moram še več. Želja po učenju, napredovanju in razumevanju reči, ki jih ne poznamo ali ne razumemo, mora biti večja od tiste po ugodju.

Človek osebno rast doseže zgolj na ta način, da se ne preda kolesju, ki se iz dneva v dan vrti v isto smer. Potrebno je stopiti iz cone udobja in si želeti več, bolje in drugače.

Morda vas zanima tudi ...