Kdaj k dermatologu na pregled znamenj?

Koža je človekov največji organ in kar nekoliko prevečkrat zapostavljen. Ne le, da ne skrbimo dovolj za zdravje kože s pravilno prehrano, pitjem vode in dodatno nego, to še izpostavljamo škodljivim vplivom. Pozimi je koža podvržena vetru in mrazu, poleti vročini in UV sevanju.

Prav slednje pa je v veliki meri krivo za nastanek kožnega raka, ki ga večina pozna kot melanom. Gre za najbolj nevarno vrsto kožnega raka, ki pa je ozdravljiv, če je odkrit v dovolj zgodnji fazi. A kako vedeti, kdaj gre za nevarno znamenje in je potrebno na obisk k dermatologu?

Dedna osnova ali kaj drugega?

Morda ste eden tistih, ki imajo večje število tako imenovanih »maternih znamenj« že v družini. Gre za pigmentna znamenja, ki so lahko posledica genetike, prekomernega sončenja, napačne prehrane ali celo prevelikega in dolgo trajajočega stresa.

Kljub temu je priporočljivo, da obiščete dermatologa, ki bo z dermatoskopom preveril, ali gre morda za kakšno nevarno obliko znamenja ali pa zgolj za običajno pigmentno znamenje. V ta namen dermatolog uporabi ročni ali elektronski dermatoskop. Pregled je popolnoma neboleč in takoj pove, ali je potrebno nadaljnje ukrepanje.

Naprava za pregled znamenj

Dermatolog bo s posebno napravo preveril, ali gre morda za nevarno obliko znamenja.

V primeru, da bo dermatolog ugotovil, da gre za morebitno rakavo obolenje ali pa mu bo določeno znamenje zgolj »sumljivo«, vas bo po posvetu napotil naprej h kirurgu. Ta določeno znamenje izreže do ustrezne globine (postopek je precej hiter) in tkivo pošlje na histološke analize. Ob ugotovitvi, da je šlo v resnici za kožnega raka, se odredi še nadaljnja terapija.

Za mir v duši

Ljudje neradi hodimo k zdravniku, a v tem primeru je to zelo pomembno. Kožni rak je dandanes skoraj v popolnosti ozdravljiv, a le če bolnik do zdravnika pride dovolj zgodaj. Že nelagodje ob pogledu v ogledalo in misli, da je morda kaj narobe, veliko ljudi pahne v stres, ki se nato vleče v tedne, mesece in leta. Obisk dermatologa to za vedno spremeni.

Kako vedeti, da gre za nevarno znamenje?

Določite si dan v mesecu, ko boste pregledali vsa znamenja po telesu. Pri tem vam lahko pomaga tudi partner. Nekako velja, da je potrebno na rutinski pregled, če ima oseba več kot 50 znamenj. Za sumljiva znamenja pa veljajo tista, ki nenadno pričnejo rasti ali spreminjati obliko. Prav tako je obisk zdravnika nujen v primeru, da znamenje prične skeleti, boleti, morda na trenutke krvavi in je na otip vlažno.

Če imate kožnih znamenj po telesu veliko, jih boste težko redno spremljali. Dermatolog si vsa znamenja ogleda in sumljiva posebej označi z digitalnim dermatoskopom ter shrani v računalnik za primerjavo na naslednjem pregledu. Ker gre pri kožnem raku za najbolj množično vrsto raka pri nas, je vsekakor pomembno, da se kljub začetnemu strahu odpravite na pregled.

Zapomnite si; kožni rak je v veliki večini povsem ozdravljiv, a le, če je odkrit dovolj zgodaj.

Morda vas zanima tudi ...