Prepoznajte sindrom kronične utrujenosti

Tempo življenja je postal precej surov in nad nami je v vsakem trenutku kakšen temen oblak. Služba, družina, skrbi za to in ono … Prav nič čudnega ni, če se po koncu dneva počutimo povsem izžeti in brez volje za življenje. Nič čudnega in nič nepričakovanega, a vseeno je potrebno biti pozoren na znake, ki pričajo o tem, da morda vendarle ne gre zgolj za dnevno utrujenost od vseh obveznosti.

Beseda »kronično« opisuje nekaj, kar je tam ves čas. Neprestano! In za sindrom kronične utrujenosti se šteje, če ima človek določene simptome sindroma dlje časa. Torej, če se vam zdi, da že en mesec nikakor ne pridete k sebi in se počutite brez kančka energije, je čas za alarm.

Sindrom kronične utrujenosti (SKU) je resna stvar!

Morda so nas starši učili, da je potrebno biti priden, delati in se ne pritoževati, a dejstvo je, da je potrebno poslušati tudi svoje telo. Kaj hitro lahko namreč spregledamo opozorilne znake, ki pravijo, da se z nami dogaja nekaj slabega. Utrujenost potiskamo v ozadje, se tolažimo, da bo kmalu vikend ali dopust, po katerem pa se nato spet počutimo povsem enako.

Kaj je narobe in kako vedeti, da gre za sindrom kronične utrujenosti? Eden od pokazateljev, da trpite za SKU, je prav dejstvo, da kljub počitku, vikendu ali dopustu ne pridete k sebi. To pomeni, da ste kar naprej utrujeni, se utrujeni že prebujate kljub prespani noči, ob tem pa opazite še morebitne znake socialne distance in nezmožnosti pomnjenja ter volje do dela.

Obiščite zdravnika!

Sindrom kronične utrujenosti vam mora ugotoviti zdravnik in se z njo tudi ustrezno spopasti. Zdravljenje te bolezni ni zgolj farmakološko, ampak lahko k izboljšanju stanja veliko pripomorete sami. Zdravnik potrdi SKU v primeru, da se vsaj 6 mesecev, ob stalni utrujenosti, redno pojavljajo še vsaj štirje simptomi s spodnjega seznama:

  • občutna prizadetost kratkotrajnega spomina ali koncentracije,
  • boleče grlo,
  • boleče vratne ali pazdušne bezgavke,
  • bolečine v mišicah,
  • bolečine v sklepih,
  • glavoboli novega tipa, vzorca ali jakosti,
  • spanec, po katerem se bolnik ne odpočije,
  • utrujenost po naporu, trajajoča več kot 24 ur.

Vir seznama: skufmslovenija.org

Koga prizadene sindrom kronične utrujenosti?

Če so še pred desetletji menili, da gre zgolj za neko »moderno« bolezen, ki prizadene mlajše poslovneže, ki pretiravajo z delom, pa danes velja, da SKU ne izbira let. Lahko prizadene tako mlade kot starejše in celo otroke. Zanimivo, da se omenjena bolezen prične z bakterijsko ali virusno okužbo.

Kronična utrujenost

Sindrom kronične utrujenosti ne izbira let, zboli lahko prav vsak.

Omenili smo, da gre za nevarno bolezen. Ta ni smrtna, a je vsekakor nevarna, saj močno poseže v posameznikovo življenje. Delovna sposobnost lahko upade za polovico, prihaja do težav v socializaciji in pojavi se močan upad volje do življenja, kar lahko vodi v depresijo in druga bolezenska stanja.

Zdravljenje sindroma kronične utrujenosti je dolgotrajno. Izvaja se ga tako farmakološko pod nadzorom zdravnika kot s spremembo življenjskega stila obolelega. Torej, z načinom prehranjevanja, telesnimi aktivnostmi in podobno. Vsekakor pa bo vsak posameznik lahko največ storil zase s tem, da bo trenutno stanje prepoznal in se nanj ustrezno odzval.

K ozdravitvi poleg naštetega pripomore tudi izogibanje stresu in socializacija. Prav pogovori s prijatelji ali terapevtom in druženje na splošno so lahko v veliko pomoč pri premagovanju tega zahrbtnega stanja. Ker se ljudje drug od drugega razlikujemo, je potrebno tudi pri zdravljenju SKU ubrati za vsakega prizadetega drugačno pot.

Morda vas zanima tudi ...