5 nasvetov za krepitev partnerskega odnosa

Kvaliteten partnerski odnos je ključ do srečnega življenja v dvoje. Za par, ki se denimo spozna v svojih dvajsetih letih, se kasneje morda poroči in ustvari družino, ni samoumevno, da bo imel kvaliteten partnerski odnos do konca življenja.

Tako kot za vse druge reči v življenju je potrebno tudi za dober medosebni odnos trdo garati. Pomembno je, da se oba tega zavedata in sta tudi pripravljena narediti kaj, kar ga bo še dodatno okrepilo. So vzponi in so padci, a zgolj pari, ki se tega zavedajo in znajo premostiti težave, imajo odprto pot do srečnega življenja.

1. Prisluhnita si

Veliko težav v partnerskih odnosih zakuhajo različni šumi v komunikaciji, ali pa nepripravljenost poslušati svojega partnerja. Vzemita si čas zase, sedita drug nasproti drugega in si prisluhnita. Ko eden govori, naj bo drugi tiho in posluša. Kaj naj govori? Karkoli mu leži na duši.

Tako boste izvedeli, da partnerja moti, ker imate vedno vi glavno besedo pri TV razporedu, ali pa, da mu manjka malo potepanja v dvoje, a to mnenje navadno zadrži v sebi. Na ta način boste reševali težave, še preden bodo prav zares nastale. Bodita odkrita in si priznajta vse, kar vama leži na duši.

2. Organizirajte presenečenje

Lahko je tako nedolžno kot večerja v restavraciji s hrano, ki je partnerju najbolj po okusu, ali pa morda nenapovedan vikend izlet v naravo. Pokažite partnerju, da si želite njegove družbe tudi kje drugje in ne le doma.

V izlet lahko vkomponirate določene malenkosti, ki bodo pripomogle h krepitvi partnerskega odnosa. Načrtujta naslednjo obnovo svojega doma ali pa zgolj prisluhnita drug drugemu, skritim željam, idejam, … Izvedela bosta marsikaj novega drug o drugem, si še bolj zaupala in se na ta način močneje povezala.

3. Ustvarita skupno listo želja

Pokažite svojemu partnerju, da vam ni pomembno samo vaše počutje, ampak da si želite vedeti tudi, kaj osrečuje njega. Sestavita seznam svojih želja, poglejta v katerih se ujameta in skušajta biti dovolj odprta, da zadovoljita drug drugemu tudi pri tistih, ki vaju ne povezujejo povsem.

Morda bi si on ogledal nogometno tekmo s prijatelji, ona pa bi se s prijateljicami odpravila čez mejo po nakupih in na kakšno kosilo, pijačko ob sproščenem klepetu. Prav nobene potrebe ni, da bi ves čas tičala skupaj, kar tudi ne vpliva najbolje na medosebne odnose.

4. Če vama paše, bodita otročja

Sprostita se v dobri družbi, plešita, smejta se neumnim šalam in bodita tudi otročja, če vama to prinaša veselje. Čeprav vaju morda ne povezuje ista stvar, pa je potrebno, da v vseh primerih pokažeta nekaj dobre volje in želje po tem, da vidita drug drugega srečna.

5. Spomnite partnerja na vajine prve dni

Če sta se spoznala v srednji šoli, poiščite kakšne fotografije iz tistega časa ali morda kakšen predmet iz tistih let. Sedita skupaj, obujajta spomine in povejta, da se ta hip počutite kot takrat.

Čeprav je iluzorno pričakovati, da bodo čustva med partnerjema skozi celotno skupno življenje enaka, pa je na mestu, da poveste, da še vedno čutite ljubezen. Partner vam bo hvaležen za to obujanje spominov in njegovo srce bo srečno.


Ključ do krepitve partnerskega odnosa se skriva v dejanjih, za katere se je skozi leta pričelo zdeti, da so samoumevna. Mislite si, da partner pač ve, da ga spoštujete in imate radi, a dejstvo je, da ljudje to radi slišimo, vidimo in občutimo.

Po dolgih letih skupnega življenja tovrstna čustva niso več samoumevna in jih je potrebno prebujati ter krepiti. Kvaliteten partnerski odnos ni nikoli zgrajen do konca, ampak ves čas raste in mi z njim.

Morda vas zanima tudi ...