Kako izbrati pravi šotor?

Morda ste se za naslednji dopust odločili, da bi šli šotorit, pa v resnici ne veste, kateri šotor izbrati, da bo ustrezal vašim zahtevam. V ta namen smo to raziskali namesto vas in vam skušali karseda približati odgovor na vprašanje, kako izbrati pravi šotor zase.

Ponudbe šotorov je v Sloveniji kar nekaj, tako na spletu kot v fizičnih trgovinah, zato je še kako pomembno, da se pred nakupom o vsem dobro pozanimate. Vsekakor vam bodo v veliko pomoč tudi prodajalci na samih prodajnih mestih, a pojdimo lepo po vrsti.

Kakšno kampiranje ste imeli v mislih?

Najprej si morate seveda odgovoriti na vprašanje o tem, za kaj šotor sploh potrebujete. Greste morda zgolj s sinom ali hčerko ribarit in bosta prespala noč nekje ob jezeru? Se s celotno družino odpravljate na 10-dnevni dopust? Na trgu je precej različnih šotorov, ki nudijo zavetje od 2 pa vse do 8 osebam.

Če se odpravljate na dopust s celotno družino, potem boste potrebovali dovolj velik šotor za vse, ob tem pa tudi nekaj predprostora za različne reči. Zavedati se je potrebno, da šotor na takšnem dopustu ne pomeni zgolj varnega kraja za spanje in zaščito pred zunanjimi dejavniki, pač pa tudi prostor, kjer boste skupaj z družino prebili kar nekaj časa.

Takšen šotor mora biti dovolj prostoren, pa tudi visok vsaj toliko, da boste v osrednjem prostoru lahko brez težav stali. Eden izmed ključnih nasvetov pred nakupom šotora je, da nikoli ne kupujete šotora za toliko oseb, kolikor jih bo v njem prebivalo. Navadno je najboljša opcija, če je šotor namenjen za eno osebo več. Prav tako nikoli ne veste, za kaj vse ga boste še potrebovali.

Cena ali kvaliteta?

Če je potrebno podati zgolj kratek in jasen odgovor, potem vsekakor kvaliteta pred ceno. Ni pa prav nobene potrebe, da bi pretirano zapravljali, saj je moč kvaliteten šotor dobiti tudi po ugodni ceni. Vsekakor pa boste morali v iskanje najprimernejšega vložiti nekaj svojega časa za iskanje, primerjave in tudi oglede.

Zakaj kvaliteta pred ceno? Zato, ker bo ta šotor praktično edina zaščita za vašo družino na dopustu, kamor se odpravljate. Želeli si boste bivanja v šotoru iz kvalitetnih materialov in dizajna, ki bo omogočal pretok zraka, kljub temu pa zadržal vlago zunaj in vas ščitil pred morebitnimi nalivi, vetrom ali pripeko.

Opravite testiranje

Ko boste s šotorom zadovoljni in bo prodajalec zadovoljivo odgovoril na vsa vaša vprašanja, sledi preizkus. Nikoli se ne odpravite na dopust, ne da bi prej doma vsaj enkrat postavili šotor. Na ta način boste videli, kako je s postavitvijo, koliko časa bo ta zahtevala od vas in koliko rok bo potrebnih, da bo delo kar najbolje in najhitreje opravljeno.

Če imate možnost, kakšno noč preživite v njem, da boste videli, kako je z nabiranjem kondenza zaradi dihanja, kako deluje zračenje in podobno. Na ta način se boste na dopust odpravili brez skrbi in komaj čakali, da v svojo parcelo zabijete prvi klin, namesto strahu, da bo šel prvi dan zgolj za jezo in izbiranje kletvic.

Morda vas zanima tudi ...