Kako se lotiti kampiranja?

Poletje je čas počitnic in dopustov, ko si slehernik želi oditi od doma in najti kak skrit, pravljičen kotiček v naravi ali ob obali in se prepustiti brezskrbnosti. Največkrat govorimo o dopustu v povezavi z iskanjem apartmajev ali hotelskih sob, a zelo priljubljeno je tudi kampiranje.

Redni kampisti bodo dejali, da zanje lepšega dopusta ni, kot je kampiranje. Seveda pa so nekoliko drugačnega mnenja tistih, ki tovrstnega preživljanja dopusta še niso spoznali in niti ne vedo, kako se ga lotiti. Če vam je ideja še vedno všeč, pa si le preberite v nadaljevanju, kako se lotiti kampiranja.

Prikolica ali šotor?

Pri kampiranju gre navadno za izbiro med prikolico in šotorom. Če imate to možnost, da s seboj peljete kamp prikolico ali pa je morda že postavljena na lokaciji, boste veseli nekaj nasvetov iz tega naslova. Sicer pa so precej podobni nasveti tudi za kampiranje v šotoru.

Pred najemom prikolice se vedno pozanimajte, kako daleč od sanitarij je parcela, na kateri stoji. Značilnosti kampiranja so med drugim tudi sprehodi do sanitarij. Največkrat to pomeni uporabo stranišča, pa tudi prhe in pomivalnega korita za posodo.

Če nimate te sreče, da imate vodo na parceli, morda celo kakšno improvizirano kuhinjo, boste veseli tega nasveta. Verjetno si ne želite nositi posode na pranje skozi celoten kamp ali pa loviti zadnje sekunde, ko pritisne višja sila.

Če se boste odločili za kampiranje v šotoru, boste poleg tega nasveta veseli še naslednjega. Nikoli ne postavljajte šotora v bližini prostora, kjer se zvečer dogajajo zabave, in nikakor ne ob poti, ki jo uporablja ves kamp za dostop do plaže ali sanitarij. Še večja napaka, ki se vam lahko pripeti, je, da preko poti napnete šotorsko vrvico in ponoči poslušate kletvice opotekajočih se ljudi, ali pa vam kakšen celo pade v šotor.

Upoštevajte pravila kampa

Nikakor se ne pozabite pozanimati o pravilih, ki veljajo za kamp, kamor se odpravljate na počitnice. Preverite, kako je glede hrupa, po kateri uri je zahtevana popolna tišina in pri postavljanju šotora pazite, da količka ne zapičite v sosedovo parcelo.

Imate na parceli elektriko? Preverite, kako je s tem, kaj lahko nanjo priklopite in kdo izvaja priklop. Ni nujno, da boste to lahko počeli sami. Peljete s seboj kužka? Preverite, ali dotični kamp sploh dovoli domače živali, sicer se vam lahko pripeti, da boste morali obrniti domov.

Kampiranje s hišnimi ljubljenčki

Preverite, ali so v kampu hišni ljubljenčki dovoljeni.

Kako boste kuhali? Če ste bili mnenja, da je logično ob šotoru zakuriti ogenj in si na njem speči klobase, ste se motili. Kurjenje v kampih je strogo prepovedano, je pa dovoljeno (preverite, če v vašem kampu) uporabljati plinske gorilnike za pogrevanje hrane in kuhanje.

Pripravljeni na vse vremenske razmere? Še ena posebnost kampiranja v šotoru je vsekakor vezana na vremenske spremembe. Morda je še danes popoldne vročih 30 stopinj in ne veste, kako se ohladiti, a že zvečer lahko pride mimo kak naliv in močno ohladi ozračje. Ogrevanje v šotoru seveda odpade, zato boste potrebovali topla oblačila. V primeru hujše burje pa ni rečeno niti, da se boste morali skriti v sanitarije, avto ali na recepcijo.

Čeprav je kampiranje največkrat zelo zabavno, svobodno in čudovito, pa je potrebno biti pozoren tudi na negativne strani in morebitne pasti. Bolje je biti pripravljen kot presenečen. Pa lep dopust vsem skupaj!

Morda vas zanima tudi ...