5 razlogov za nakup elektronskih bobnov

Poznate vrsto glasbil, s katero ne moremo zaigrati melodije, brez njih pa si vendarle ne znamo predstavljati skladbe resne glasbene zasedbe? Gre za bobne, seveda. Bobni so ključni pri dajanju ritma in skrbijo, da je celotna skupina ostalih glasbil povezana, skladba pa udarna. Kupimo jih lahko tako kot vsa ostala glasbila, denimo v glasbeni trgovini Symphony International.

Veliko otroških sanj se rodi v mislih, kjer se neutrudno udarja po bobnih in zganja hrup. Ker si takšne misli predstavljajo tudi starši in sosedje, je igranje bobnov že od nekdaj privilegij tistih, ki imajo klet, garažo ali pa jih igrajo le v glasbeni šoli. Na srečo so opisani časi mimo, saj so danes na voljo elektronski bobni.

Na primer tukaj: https://www.symphony.si/tolkala/elektronski-bobni

Elektronski bobni in njihove prednosti

V svetu sodobne tehnologije, kjer praktično vse povezujemo z električnimi napravami in moderniziramo, je bilo kar pričakovati, da bodo tudi bobni slej ko prej na voljo v elektronski obliki. Razlogov za to je seveda več, a o njih nekoliko podrobneje spodaj.

Če ob omembi elektronskih bobnov privzdignete obrvi, vam ni za zameriti. Potrebno pa je dodati, da boste že ob prvem stiku z njimi močno presenečeni in navdušeni. Z elektronskimi bobni lahko doživite vse tisto, o čemer ste do zdaj morda le sanjali.

1. Brez hrupa za okolico

Na vprašanje, zakaj kupiti elektronske bobne, bo eden prvih odgovorov navadno usmerjen proti hrupu, ki moti vse ostale, razen bobnarja. Elektronski bobni so povsem tihi in jih lahko igrate v dnevni sobi. Seveda lahko na elektronske bobne igrate tudi tako, da je njihov zvok elektronsko ojačan.

Elektronski bobni Yamaha DTX6K3-X

Elektronski bobni Yamaha DTX6K3-X — Symphony.si

Vendarle pa opcija s priklopom slušalk pomeni, da boste lahko v bobnanju uživali na polno, pri tem pa ne boste motili niti mame, ki bo takrat opravljala svoje delo v kuhinji, niti očeta v delovni sobi.

2. Ne potrebujejo veliko prostora

Če bobni navadno zasedejo pol manjšega odra oziroma celotno klet ali garažo, pa je z elektronskimi to povsem drugače. Večina jih je zložljivih in tudi sicer v polnem stanju pripravljenosti ne zasedajo ogromno prostora.

Tako jih imamo lahko tudi v manjšem stanovanju ali kar v svoji sobi, kjer se odvijajo prave zabave, ne da bi s tem motili druge. Vsekakor primerno glasbilo za konkreten trening pred nastopom na velikem odru.

3. Več načinov vadbe

Elektronske naprave danes ponujajo marsikaj in tudi z elektronskimi bobni ni nič drugače. Ker vsebujejo metronom, boste lahko ves čas slišali ritem in se ravnali po njem. Hkrati pa vam posebne aplikacije omogočajo igranje ob predvajanih skladbah.

Elektronski bobni Alesis Nitro Mesh Kit

Elektronski bobni Alesis Nitro Mesh Kit — Symphony.si

Še ena prednost teh bobnov tiči v načinu in možnostih učenja. S prilagojenimi programi boste postopoma razvijali svoje bobnarske spretnosti, ne da bi za to morali v glasbeno šolo. Na ta način boste precej hitreje ujeli ritem in postali pravi bobnar.

4. Snemanje

Vsak glasbenik si želi slišati nekaj, kar je ustvaril. Ampak potem, ko nekaj odigramo, seveda ne slišimo več. Le ugibamo lahko, kako nam je šlo in kako bi morda naš nastop doživeli drugi. A ne z elektronskimi bobni. Tukaj lahko svoje igranje posnamemo in kasneje poslušamo.

Tako se opazi kakšne večje ali manjše napake v igranju, ki jih je na ta način mogoče mnogo hitreje odpraviti. Potrebno je dodati, da imajo nekateri elektronski bobni možnost snemanja že vgrajeno, kar pomeni, da jih enostavno povežemo z računalnikom.

5. Zvok, kot se spodobi

Povsem napačno bi bilo sklepati, da so elektronski bobni po kvaliteti zvoka kaj slabši od pravih. Seveda o povsem enakem zvoku ne moremo govoriti, se je pa tehnika že tako zelo približala realnosti, da lahko trdimo, da gre za vrhunski zvok. Ob tem pa različni moduli in programska oprema poskrbijo še za to, da je zvoke mogoče prilagajati in spreminjati glede na svoje želje in potrebe.

Morda vas zanima tudi ...