Kako do kvalitetnega partnerskega odnosa?

Kvaliteten partnerski odnos se gradi leta, njegova rast pa se nikoli prav zares ne ustavi. V tem primeru kaj hitro pride do zastoja in prvih težav, ki sčasoma prerastejo v dokaj resne in včasih nepremostljive. Lahko bi rekli, da je kvaliteten odnos dveh partnerjev odvisen predvsem od zaupanja in želje po napredku.

Četudi vedno ne gre vse kot je začrtano, pa je pomembno, da se trudimo. Partnerski odnos nikoli ne sme postati bojno polje, na katerem si dva dokazujeta, kdo ima bolj prav. V takšnem odnosu sreče ne gre iskati. Lahko imamo bojno polje, a zgolj tisto, na katerem dva družno opravita z izzivi, ki se jima postavijo pred noge.

Zavedanje, kaj si želimo

Če si že od nekdaj ne znamo predstavljati, kaj si želimo v življenju, ali je to razumevajoč partner, otroci, hiša ali zgolj občutek sreče ob nekom, ki skrbi za to, da se počutimo zaželene, potem ne moremo pričakovati, da nam bo z rožami postlano.

Navadno se v tem primeru pripeti, da si skupno pot začrtata dva, ki morda nista pripravljena na enak način deliti svojega vsakdana. Zato je še kako pomembno, da k začetku zveze pristopimo z jasnimi mislimi in zavedanjem, da stopamo na pot, ki lahko pomeni naše celotno življenje.

Si želite družine, otroka? Si želi tega tudi vaš partner ali pa vas čaka prepričevanje oziroma se bo partner zgolj prilagodil vašim željam? Gre za pomembne odločitve, kakršnih se ne sme nikoli sprejemati preko palca, z mislijo »ah, saj bo že kako«.

Želja po otroku

Pomembno je, da imata partnerja v odnosu podobne želje, tudi kar se tiče družine.

Naj vas ne zavedejo lastni vzorci in napeljejo do razmišljanja, da si vsega, kar si želite sami, želijo tudi drugi. Želje ljudi so različne. Hrepenenja, sanje, prioritete, … Morda pa si tudi partner želi podobnih sanj oziroma deli vaše mnenje, ampak ne nujno zdaj, v tem trenutku. Kako vedeti, kdaj bo pravi trenutek? Za to je potrebna komunikacija.

Kvalitetna komunikacija

Kvaliteten partnerski odnos zahteva tudi redno in kvalitetno komunikacijo. Le partnerja, ki se ves čas odkrito pogovarjata, si zaupata svoje skrbi in želje, lahko v partnerskem odnosu napredujeta. Kako bi sicer eden za drugega vedela, kaj jima je všeč in kaj ne. Na začetku se človek morda še ukloni in sprejme kaj, kar mu ni po godu, a tega ne bo počel celo življenje.

Prišel bo trenutek, ko partnerju ne bo jasno, od kod zdaj problem, če ga prej ni bilo. Kvaliteten pogovor je zagotovilo, da se gradi na zaupanju in medsebojnem poznavanju ter spoštovanju. Komunikacija mora biti odkrita in strpna. Čeprav nam nekaj ni po godu, ne sme zaradi tega priti do neučakanosti ali povišanih tonov.

Prisluhnimo partnerju in se ga potrudimo tako slišati kot tudi razumeti. Morda se ne bomo vedno v celoti strinjali, a najbolj pomembno je, da si izmenjamo informacije in povemo, kaj nam leži na duši. In ne pozabimo, kvaliteten partnerski odnos se gradi skozi celo življenje in zahteva veliko truda z obeh strani.

Morda vas zanima tudi ...