Raziskujemo prehrano: VEGANSTVO

Tokrat smo za vas pokukali med vegane, pogledali kakšen je njihov način prehranjevanja in zakaj so se zanj odločili. Vegani so velikokrat zmotno, preveč pavšalno označeni za osebe, ki pač ne jedo živali, jajc in podobno. Morda si boste še nekoliko bolje predstavljali, kaj spada pod veganstvo, če veste, da vegani ne jedo niti medu.

In ne le to, kar gre skozi usta v želodec. Vegani se odpovedujejo prav vsem dobrinam, ki prihajajo od živali. Torej tudi različna oblačila in druge reči, ki so v celoti ali pa vsaj delno proizvedene na račun živali. Ljudje, ki se odločajo za veganstvo, to navadno storijo prav zaradi sočutja do živali, hkrati pa vede ali nevede naredijo nekaj dobrega (včasih pa tudi slabega) za svoje zdravje.

Je veganstvo zdrav način prehranjevanja?

Dejstvo je, da določene študije, ki so preučevale prehranjevalne navade in zdravje veganov, nakazujejo, da ta oblika prehranjevanja lahko blagodejno vpliva na zdravje posameznika. Med te blagodejne učinke štejemo recimo zmanjšanje prekomerne teže, ki pa za seboj navadno potegne marsikaj.

Tako se na tem seznamu znajde tudi znižanje visokega krvnega tlaka in holesterola, kar posledično vodi do večjega zdravja na področju srca in ožilja. Pravi vegani v svoje telo vnesejo tudi več antioksidantov, vlaknin, vitaminov in mineralov. Vse to je slišati super, a obstajajo tudi pasti veganstva!

K veganski prehrani je potrebno pristopiti premišljeno in z nekim določenim znanjem. Največja napaka, ki se primeri novopečenim veganom, je, da z danes na jutri opustijo prejšnji prehranjevalni stil in se lotijo zgolj še zelenjave, ki jim pride pod roke.

To seveda ni pravi način, saj lahko tako pride do izrednega pomanjkanja za telo nujno potrebnih sestavin. Te se navadno izkažejo v pomanjkanju ključnih mineralov in vitaminov, kot je denimo B12. Na ta način hitro pride do vidne utrujenosti in nezmožnosti opravljanja zahtevnejših miselnih procesov.

Kako postati vegan?

Če vas še vedno mika, da bi presedlali med vegane, pa vam priporočamo, da to storite premišljeno in postopoma. Na spletu in v knjigarnah boste našli kar nekaj literature, vezane na veganstvo. Zakaj je to pomembno? Zato, ker vaše telo določene snovi nujno potrebuje in jih ta hip morda prejema prav iz proizvodov, ki jih boste ob prehodu na veganski način prenehali konzumirati.

Seveda jih je moč nadomestiti tudi na način, ki je živalim prijazen, a morate prej vedeti, kako in kje jih poiskati. Vsekakor pa pri prehranjevanju kot vegan nikar ne glejte praznega krožnika. Še posebej v primeru, kadar je pred vami sveža zelenjava, naj bo te obilo.

Nekako najbolj optimalen prehod bi bil na način, da se sprva morda odrečete mesu, a še vedno uživate ostala živila živalskega izvora, kot so mleko, jogurt, sir in jajca, ta pa izločite postopoma kasneje in s tem svojemu telesu prihranite prevelik šok.

Ljudje, ki so popolnoma spremenili prehrano in prešli na veganski način prehranjevanja, poročajo o veliko boljšem počutju, več energije, izboljšanju na področju telesne teže, urejeni prebavi in umiritvi visokega krvnega tlaka.

In brez skrbi, vse pomembne vitamine, minerale, železo, kalcij, omega 3 maščobne kisline in beljakovine boste pridobili tudi na veganski način. Le premišljeno.

Morda vas zanima tudi ...